Patriarhul Daniel: „Prin rugăciune smerită și post, omul se umple de iubirea sfințitoare a lui Dumnezeu”

Spread the love

Prin rugăciune smerită unită cu postul, omul se golește de sine sau de egoism și se umple de iubirea smerită, vindecătoare și sfințitoare a lui Dumnezeu”, a spus duminică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. În cuvântul adresat la finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a vorbit despre minunea vindecării fiului lunatic și a evidențiat că prezența răului se datorează credinței șovăielnice.

„Slăbirea credinței în popor întărește lucrarea diavolului asupra oamenilor. Domnul Iisus a zis către toți cei slabi în credință: «O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi?»” Prin această mustrare, a continuat Preafericirea Sa, „Domnul vrea să spună că demonii au putere asupra oamenilor deoarece este slabă credința în popor. Cu cât slăbește mai mult credința în popor, cu atât duhurile rele au mai multă putere asupra oamenilor, făcându‑i să cârtească, să se răzvrătească sau să învinuiască pe Dumnezeu pentru că ei trec prin suferință, mai ales când suferă un copil nevinovat”.

Patriarhul Daniel a subliniat puterea rugăciunii stăruitoare, a credinței întărite și a smereniei profunde, de care a dat dovadă tatăl copilului: „Văzând rugăciunea stăruitoare, credința întărită și smerenia profundă a tatălui copilului, Iisus a poruncit duhului necurat să iasă din acel copil și să nu mai intre în el niciodată. Abia acum copilul devine pe deplin copilul tatălui său, adică sănătos și liber, deoarece Iisus i‑a dăruit sănătatea și libertatea. Cât timp copilul era bolnav sau posedat de duhul necurat, acest duh stăpânea peste copil şi‑l chinuia. Vedem, deci, că Domnul nostru Iisus Hristos are milă atât de tatăl copilului, care se pocăiește recunoscându‑și slaba lui credință, cât și de copilul pe care îl eliberează de duhul mut și surd care îl chinuia. Astfel, toți cei prezenți au văzut iubirea milostivă și vindecătoare a lui Iisus”, a spus Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că, deși ucenicii primiseră de la Hristos puterea de a vindeca și alunga demoni, ei nu reușiseră să izgonească duhul mut și surd din copil din cauza lipsei de pregătire duhovnicească. Pe lângă autoritatea primită, erau necesare rugăciune stăruitoare și postul: „Ucenicii primiseră de la Domnul Iisus Hristos puterea de a alunga duhurile necurate și de a vindeca orice boală și orice neputință în popor, dar nu înțelegeau de ce această putere dată lor nu a devenit lucrătoare în cazul de față. Ucenicii învață, așadar, de la Învățătorul lor Iisus Hristos că nu este suficient să poruncească demonilor ca să iasă din copil, ci trebuie să fie în stare de comuniune vie cu Dumnezeu prin rugăciune și prin post pentru că demonii, fiind răi și mândri, nu se tem nici de cuvinte frumoase, nici de cuvinte aspre sau poruncitoare, ci se tem doar de rugăciunea smerită și milostivă, de rugăciunea fierbinte unită cu postul”.

Demonii, a continuat Patriarhul României, „se tem de prezența Duhului Sfânt în om, deoarece numai Duhul Cel Sfânt și Bun poate alunga duhurile necurate și rele din oamenii stăpâniți de acestea”: „Astfel, Domnul Iisus Hristos ne învață cât de necesară, vie și puternică, eliberatoare de patimi egoiste și duhuri necurate, de boală și neputință este rugăciunea unită cu postul”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit de asemenea, despre Sfântul Ioan Scărarul, a cărui operă, intitulată „Scara”, surprinde „lupta duhovnicească din minte, din inimă și din trup a celui care se străduiește să urce duhovnicește spre Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeiești, prin curățirea de patimi și cultivarea sfințeniei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *