Legenda tulburătoare a fiolei care păstrează sfântul sânge al lui Iisus Hristos
Se spune că sângele lui Iisus Hristos face miracole și iartă păcate! Fiola cu sângele sfânt din Bruges este printre puținele acceptate fără rezerve de Biserică și a devenit faimoasă în întreaga lume. Cine are norocul să ajungă măcar o singură dată în biserica Sfântului Sânge, ridicată în anul 1149 în Bruges, Belgia, se poate considera o persoană iubită de Dumnezeu. Pentru că acolo va vedea ceva cu totul tulburător: fiola cu sângele Mântuitorului. Biblia nu menționează nicăieri dacă au fost sau nu păstrate obiectele impregnate cu sângele Domnului în ziua crucificării sale. Există însă un loc unde minunile se înfăptuiesc extrem de des. La biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia, se află o fiolă cu sângele sfânt al lui Iisus Hristos.
Istoria povestește că ar exista o Evanghelie apocrifă unde se arată că o bucată din pânza cu care a fost spălat trupul lui Iisus Hristos ar fi fost păstrată de Sfântul Iosif din Arimateea. Ceea ce este posibil să fie adevărat, întrucât se cunoaște faptul că Iosif a fost cel care a avut curajul să-i ceară lui Pilat trupul răstignit al Mântuitorului pentru a-l înmormânta potrivit obiceiurilor vremii. El l-a coborât de pe cruce și el a ales un mormânt care nu mai fusese folosit pentru a pregăti trupul către marea trecere. Legenda spune că Iosif ar fi pus deoparte pânza cu care a spălat trupul Mântuitorului și a păstrat-o cu venerație întreaga sa viață.
Fiola din sticlă cu sângele sfânt a ajuns, în Evul Mediu, în posesia regelui Ierusalimului Baldwin al III-lea. Acesta avea să i-o ofere în dar cumnatului său, Derrick al Alsaciei, conte de Flandra, pentru sprijinul pe care l-a oferit creștinilor în cea de a doua Cruciadă. Astfel, fiola călătorește în Flandra, spre sfârșitul anilor 1150, și este adăpostită în capela contelui de Flandra, ridicată în Bruges. Pânza cu sângele lui Iisus hristos este închisă într-un tub de cristal, asemeni sticlelor de parfum care se fabricau la începutul epocii medivale, și este sigilată cu aur la capete. Ulterior, a fost introdusă într-un tub de sticlă mai mare, decorat cu îngeri și pietre prețioase, și este păstrată cu sfințenie și deosebită grijă în incinta bisericii, în partea dreaptă a altarului, scrie Libertatea.
Pentru a avea dreptul să atingeți fiola, trebuie să fiți curați la trup și suflet și binecuvântați de unul dintre cei doi preoți îmbrăcați în straie albe, care înmânează pelerinului o rugăciune scrisă pe un pliant în opt limbi străine: „Doamne, tu ești sursa iubirii. Ai arătat-o prin Iisus, care și-a vărsat sângele pentru noi. Noi îți cerem: deschide inimile noastre, să fie la fel de generoase ca a Ta. Dă-ne o inimă dornică de a sluji altora. Să fim expresia zâmbetului tău în lume”.
Cu toate că, de la sosirea ei în Bruges, fiola nu a fost deschisă niciodată și nu a fost analizat conținutul, în epoca modernă a fost analizată sticla din care a fost făcută. Astfel, s-a descoperit că provine din atelierele de sticlărie din Constantinopole și că datează din secolele al XI-lea sau al XII-lea. Conținutul ei prețios, însă, nu a fost niciodată supus unei analize temeinice, dar cei care cred cu tărie în puterea sângelui sfânt nu au nevoie de nicio confirmare.