Viața și minunile sfinților mucenici Ermil și Stratonic

Spread the love

Astăzi, 25 iulie 2023, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mucenic Ermil și pe Sfântul Mucenic Stratonic, doi martiri din secolul al III-lea, care au mărturisit credința în Hristos în timpul persecuțiilor împăratului Maximian. În acest articol, vă vom prezenta viața și minunile acestor doi sfinți, precum și semnificația și tradițiile legate de această sărbătoare.

Sfântul Mucenic Ermil a trăit în secolul al III-lea, în orașul Comana din Armenia. El era fiul unui preot păgân, care îl numise după zeul Hermes. Ermil a fost crescut în idolatrie, dar a fost atras de creștinism prin intermediul unui prieten, pe nume Stratonic. Cei doi au ascultat predicile Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, care a propovăduit Evanghelia în Armenia și a botezat pe regele Tiridat al III-lea și pe poporul său. Ermil și Stratonic au primit botezul și au devenit creștini fervenți.

În anul 304, împăratul Maximian a pornit o persecuție împotriva creștinilor din Armenia. Tatăl lui Ermil, care era guvernator al Comanei, a fost trimis să-i aresteze și să-i tortureze pe cei care nu se închinau la idoli. El l-a chemat pe fiul său și i-a cerut să renunțe la credința în Hristos și să aducă jertfe zeilor păgâni. Ermil a refuzat cu curaj și i-a mărturisit tatălui său că este creștin. Tatăl lui Ermil a fost cuprins de furie și l-a supus pe fiul său la chinuri cumplite, sperând să-l facă să se lepede de Hristos. Ermil a rămas neclintit în credința sa și a suportat cu răbdare toate suferințele. Tatăl lui Ermil l-a întrebat apoi pe Stratonic dacă este creștin și dacă este prieten cu fiul său. Stratonic a recunoscut că este creștin și că îl iubește pe Ermil ca pe un frate. Tatăl lui Ermil l-a supus și pe Stratonic la torturi groaznice, dar nici acesta nu s-a lepădat de Hristos. Atunci tatăl lui Ermil a poruncit ca cei doi prieteni să fie aruncați într-un cuptor încins, unde au fost arși de vii. În timp ce erau în foc, cei doi sfinți au cântat laude lui Dumnezeu și au mulțumit pentru cununa muceniciei. După ce au murit, un înger al Domnului a coborât și a luat sufletele lor în rai.

După moartea celor doi mucenici, tatăl lui Ermil a fost lovit de o boală cumplită, care l-a făcut să-și dea seama de răutatea sa. El s-a pocăit de păcatele sale și a cerut iertare lui Dumnezeu. El a mers la cuptorul unde fuseseră arși fiul său și prietenul acestuia și a luat cenușa lor ca pe o relicvă sfântă. El a construit o biserică în cinstea lor și le-a dat numele de Ermil și Stratonic. El s-a vindecat de boala sa prin rugăciunea celor doi sfinți și a trăit restul vieții sale ca un creștin evlavios.

Sfântul Mucenic Ermil este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 13 ianuarie, după calendarul iulian, sau pe 25 iulie, după calendarul gregorian. El este considerat ocrotitorul orașului Tbilisi, capitala Georgiei, unde se află o biserică închinată lui și prietenului său. El este invocat pentru vindecarea bolilor și pentru apărarea de vrăjitorii și duhurile rele. El este reprezentat în icoane ca un tânăr cu părul lung și barbă, îmbrăcat în haine albe, cu o cunună de flori pe cap și o cruce în mână.

Viața și minunile Sfântului Mucenic Stratonic

Sfântul Mucenic Stratonic a trăit în secolul al III-lea, în orașul Comana din Armenia. El era prieten cu Ermil, fiul guvernatorului orașului, care era păgân. Stratonic a fost cel care l-a adus pe Ermil la credința în Hristos, după ce a ascultat predicile Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul. Stratonic a fost botezat împreună cu Ermil și a devenit un creștin devotat.

În anul 304, împăratul Maximian a declanșat o persecuție împotriva creștinilor din Armenia. Guvernatorul Comanei, tatăl lui Ermil, a fost trimis să-i prindă și să-i chinuiască pe cei care nu se închinau la idoli. El l-a chemat pe fiul său și i-a cerut să renunțe la credința în Hristos și să aducă jertfe zeilor păgâni. Ermil a refuzat cu curaj și i-a mărturisit tatălui său că este creștin. Tatăl lui Ermil a fost cuprins de furie și l-a supus pe fiul său la chinuri cumplite, sperând să-l facă să se lepede de Hristos. Ermil a rămas neclintit în credința sa și a suportat cu răbdare toate suferințele. Tatăl lui Ermil l-a întrebat apoi pe Stratonic dacă este creștin și dacă este prieten cu fiul său. Stratonic a recunoscut că este creștin și că îl iubește pe Ermil ca pe un frate. Tatăl lui Ermil l-a supus și pe Stratonic la torturi groaznice, dar nici acesta nu s-a lepădat de Hristos. Atunci tatăl lui Ermil a poruncit ca cei doi prieteni să fie aruncați într-un cuptor încins, unde au fost arși de vii. În timp ce erau în foc, cei doi sfinți au cântat laude lui Dumnezeu și au mulțumit pentru cununa muceniciei. După ce au murit, un înger al Domnului a coborât și a luat sufletele lor în rai.

După moartea celor doi mucenici, tatăl lui Ermil a fost lovit de o boală cumplită, care l-a făcut să-și dea seama de răutatea sa. El s-a pocăit de păcatele sale și a cerut iertare lui Dumnezeu. El a mers la cuptorul unde fuseseră arși fiul său și prietenul acestuia și a luat cenușa lor ca pe o relicvă sfântă. El a construit o biserică în cinstea lor și le-a dat numele de Ermil și Stratonic. El s-a vindecat de boala sa prin rugăciunea celor doi sfinți și a trăit restul vieții sale ca un creștin evlavios.

Sfântul Mucenic Stratonic este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 13 ianuarie, după calendarul iulian, sau pe 25 iulie, după calendarul gregorian. El este considerat ocrotitorul prieteniei și al celor care suferă de boli de piele. El este invocat pentru vindecarea rănilor și pentru apărarea de dușmani și de necazuri. El este reprezentat în icoane ca un tânăr cu părul scurt și barbă, îmbrăcat în haine roșii, cu o cunună de flori pe cap și o cruce în mână.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Ermil și a Sfântului Mucenic Stratonic este una dintre cele mai vechi și mai frumoase sărbători din calendarul ortodox. Ea ne amintește de puterea credinței, a dragostei și a prieteniei, care pot învinge orice obstacol sau suferință. Ea ne îndeamnă să ne rugăm celor doi sfinți pentru a ne ajuta să ne păstrăm credința neștirbită, să ne iubim aproapele ca pe noi înșine și să ne sprijinim prietenii în momentele grele. Ea ne încurajează să fim martori ai lui Hristos în lumea de azi, prin cuvânt și prin faptă.

În tradiția populară, sărbătoarea Sfântului Mucenic Ermil și a Sfântului Mucenic Stratonic este asociată cu unele obiceiuri și superstiții legate de vreme, de recolta și de sănătate. Se spune că dacă plouă în această zi, va fi un an bogat și roditor. Se spune că dacă cineva se spală pe față cu apa dintr-o fântână sau dintr-un izvor în această zi, se va vindeca de boli de piele sau de ochi. Se spune că dacă cineva își pune o monedă sub pernă în această zi, va visa persoana pe care o iubește sau pe care o va iubi. Se spune că dacă cineva își face o cruce pe frunte cu cenușa celor doi sfinți în această zi, se va feri de vrăjitorii și de duhurile rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *