Viața după moarte. Fizicienii: „Dacă trupul respectiv moare, este posibil ca acea informație cuantică „să existe”, într-un sens nedefinit de fizica tradițională, adică un suflet”

Spread the love

Un mister care frământă omenirea de mii de ani, existența vieții după moarte, ar putea avea o explicație științifică precisă, din domeniul fizicii cuantice. Teoria fascinantă a fost lansată, cu câțiva ani în urmă, de un laureat al Premiului Nobel, care vorbește despre conștiința cuantică, un concept oarecum asemănător unei idei mai vechi din literatura SF, conștiința universală.

Matematicianul Roger Penrose și echipa sa de cercetători susțin că au găsit dovezi ale existenței, la nivel celular, a unor informații pe care, în mod tradițional, le asociem consțiinței și le localizăm, implicit, în creier. Pe scurt, atunci când o persoană moare temporar, acea informație cuantică microcelulară este eliberată în univers, cam cum se spune în popor că sufletul părăsește corpul. Dacă însă trupul este resuscitat, acele informații cuantice revin în microtubulii celulari și asta ar explica relatările despre percepțiile stranii ale subiecților care au ajuns în stadiul apropiat morții (near death experience). Dacă trupul respectiv moare, este posibil ca acea informație cuantică „să existe”, într-un sens nedefinit de fizica tradițională, asemeni unui „suflet”.

Cercetătorii Institutlui pentru Fizică Max Planck din Munchen sunt de acord cu ipoteza emisă de savantul britanic, în sensul că universul fizic în care trăim este doar percepția noastră corporală, iar când suportul fizic, corpul, dispare, dincolo de el există o infinitate.

O ipoteză sugerată în această direcție ar fi că ceea ce numim conștiință sau suflet călătorește, tot într-un mod ce nu poate fi definit în termenii fizicii clasice, în universuri paralele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *