Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului de brânză: Ce este bine să facă orice credincios înainte de Postul Paștelui

Spread the love

Lăsata Secului de brânză are loc duminică, 2 martie 2025. De luni, 3 martie începe postul Paștelui, care va dura 40 de zile, până pe 19 aprilie 2025. În multe regiuni ale țării, de Lăsata Secului se organizează mese în familie pentru care se pregătesc bucate tradiționale și nu lipsesc preparatele făcute cu ouă, lapte precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcinta cu brânză.

Ziua este considerată o sărbătoare culinară, motiv pentru care finii merg la nași în vizită și le oferă mai multe daruri sau plocon, așa cum se mai numește în anumite zone ale țări, un pachet format din mai multe alimente printre care și carne de pasăre ori un desert făcut în casă.

La sate, de Lăsata Secului de Paști încă se păstrează obiceiuri specifice unui început de An Agrar (celebrat la echinocțiul de primăvară). Mai exact, au loc ritualuri de îmbătrânire și înnoire a timpului, ocazie cu care se adună tineri și bătrânii, fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra evenimentul, potrivit Digi24.

Înainte de Lăsatul Secului se pomenesc cei adormiți. Oamenii merg la biserică, acolo unde se organizează parastase și se dau alimente de pomană, pentru sufletele celor plecați.

Pe vremuri, seara de Lăsata Secului era denumită și un „Revelion al postului”. Era ultima petrecere la care oamenii mai participau până la sărbătoarea de Înviere a Domnului, deoarece, odată cu începutul postului nu se mai fac nunți până după Paște.

Postul Paștelui 2025. Cum se ține post

Tradiţia actuală a Bisericii precizează că în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă

în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă – din Săptămâna Patimilor,

la felmiercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn

în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Anul acesta, bucuria va fi sporită și de faptul că toți creștinii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, la 20 aprilie.

Postul Paștelui 2025 : 3 martie – 19 aprilie

În 23 aprilie este Sfântul Mucenic Gheorghe.

Floriile sunt în 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 14-18 aprilie.

Prima zi de Paște: 20 aprilie (Învierea Domnului)

A doua zi de Paște: 21 aprilie (Darul Învierii)

A treia zi de Paște: 22 aprilie (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *