Tot mai mulți preoți moldoveni trec la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române: „Nimic nu ne mai leagă de Moscova!”

Spread the love

Tot mai mulți preoți trec de la ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova la Mitropolia Basarabiei, în cadrul Patriarhiei Române, arată un reportaj AFP. Pentru moment, ramura moscovită revendică circa 1.350 de parohii, în vreme ce ramura română numără puţin peste 200. Între timp, încă o desprindere de Moscova se produce și în Ucraina devastată de invazia rusească: anul acesta, pentru prima dată după 1917, ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Până acum, ei sărbătoreau pe 7 ianuarie, după calendarul iulian folosit de ruși.

AFP prezintă cazul parohiei din satul Cimişeni, aflat la 30 de kilometri de Chișinău. Aici de mult apăruse ideea acestui transfer, dar preotul Ioan Solonaru (55 de ani) s-a temut să nu apară certuri pe acest subiect. Însă invazia rusă în Ucraina „realizată cu binecuvântarea patriarhului rus Kirill” a funcționat ca un catalizator, a explicat Solonaru.

Această luptă între fraţi ortodocşi i-a revoltat pe oameni. (Membrii parohiei) au început să-mi spună că nu mai vor să vină în biserica lui Kirill pentru a primi comuniunea”, a mai spus părintele .

În luna august, parohia a trecut oficial sub tutela Patriarhiei Române. Potrivit Mitropoliei Basarabiei, circa 50 de preoţi din Republica Moldova au făcut la fel.

Nimic nu ne mai leagă de Moscova”, a mai spus părintele Ioan Solonaru, punctând că nu înțelege „nostalgia unora pentru Uniunea Sovietică”.

Amintim că, recent, mitropolitul Vladimir, capul Mitropoliei Moldovei legată de Moscova, i-a trimis o scrisoare patriarhului Kirill în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la plecarea preoților și „marginalizarea” Bisericii sale „din cauza apartenenţei la Patriarhia Moscovei, percepută de societate drept un avanpost al Kremlinului”.

Mitropolitul Vladimir a mai scris că „poporul moldav aspiră se se apropie de România” și a cerut o soluție pentru „ieșirea din criză”.

Episcopul Ioan de Soroca a declarat că „noi nu ne simţim în pericol” și că „aceste suflete pierdute trebuie să revină la raţiune”. El a dezmințit orice sprijin pentru război, dar nu a condamnat acțiunile patriarhului rus Kirill.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olaru, i-a invitat „cu braţele deschise” pe cei care doresc să li se alăture. El a precizat că tendința e inevitabilă în condițiile în care Moldova se pregătește să înceapă negocierile de aderare la UE: „Acesta e un semnal pro-european”.

Subiectul a fost atins și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a îndemnat la implicarea întregii societăți, implicit a Bisericii, „pe drumul integrării europene”.

Cum poate Biserica rusă să susţină războiul şi uciderea de oameni nevinovaţi? În aceste condiţii, Biserica nu poate rămâne deoparte şi pretinde că nu vede ce se petrece”, declara Maia Sandu luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *