Timotei Prahoveanul: „Prietenia, dacă este desprinsă din Dumnezeu, are lucruri de o rară calitate, care nu se mai întâlnesc!”

Spread the love

„Aceasta este prietenia cea mai înaltă: dacă cineva îl încredințează prin rugăciune pe prietenul lui lui Dumnezeu săvârșește mai mult decât dacă i-ar spune cuvinte false, foarte prezente în lumea noastră”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit duminică la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Ierarhul a subliniat fapta bună făcută de cei patru bărbați care l-au adus pe paraliticul din Capernaum în fața Mântuitorului Iisus Hristos, Care l-a vindecat.

„Un ierarh care a păstorit multă vreme în diaspora occidentală spunea că acest om paralitic a fost un om fericit, fiindcă a avut patru prieteni, adică patru oameni care au lăsat toate, au lăsat familie, preocupări, au lăsat toate, l-au luat pe acest bolnav și l-au dus înaintea Mântuitorului”, a spus părintele episcop vicar. „Și, se întreba mitropolitul Antonie de Suroj, noi oare avem patru prieteni adevărați care au lăsat toate pentru noi?”

„Prietenia înseamnă mai mult decât simpla afirmare a cuvântului, decât simpla întâlnire la un pahar sau la o masă. Prietenia, dacă este desprinsă din Dumnezeu, are lucruri de o rară calitate, care nu se mai întâlnesc sau se întâlnesc foarte rar și în vremea noastră”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Aplecarea spre suferința cuiva este o faptă minunată. Sigur, nu una trâmbițată, nu făcută sub lumina reflectoarelor, ci făcută cu toată inima, știind că cineva care se îngrijește, care oferă un dar unui om lipsit sau unui om uitat, îl îngrijește pe Mântuitorul Însuși.”

„Omul este ceea ce gândește. Dacă vom avea gânduri bune, Dumnezeu va rămâne în noi. Dacă nu, ne va mustra așa cum i-a mustrat pe locuitorii din Capernaum: Pentru ce cugetați cele rele în inimile voastre?” a mai precizat părintele episcop vicar referitor la cei cărora li s-a părut că Hristos hulește când a spus că păcatele bolnavului au fost iertate.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă, iubiți credincioși, la căutarea prietenilor credincioși, care ne-ar putea duce la un medic atunci când vom fi în stare de imposibilitate de a ne mișca, să ne gândim la prietenii mai credincioși ca noi, care se roagă. Părinții Bisericii recomandă să avem prieteni mai buni ca noi.”

„În copilăria mea, când cineva trecea din această viață, în ziua următoare, rude sau cunoscuți mergeau la cel puțin șapte mănăstiri unde se făcea liturghie în fiecare zi, pentru a pune la slujbă pe cel care a trecut din această viață”, a rememorat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Era acest gând de a încredința în rugăciune, pentru că mai mare faptă pentru cineva care a murit – dincolo de cuvinte, de flori sau omagii ieftine – rămâne rugăciunea. Și mergeau distanțe mari, atunci nu exista benzină, era cotă la benzină, cotă la ulei, nu aveam voie să facem colaci și așa mai departe. Era o perioadă foarte grea.”

„Dar oamenii se îngrijeau pentru a încredința în rugăciune pe ruda sau cunoscutul lor, pentru a fi pomenit la liturghie”, a continuat ierarhul.

„Ne rugăm ca Mântuitorul să poposească mereu în mijlocul celor care suferă, să aline suferința lor, a celor care îi îngrijesc, îi ajută și a celor care, urmând pilda bărbaților din Evanghelia de astăzi, devin binefăcători ai aproapelui lor, știind că orice faptă bună va fi însutit răsplătită de Dumnezeu”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *