Stema Municipiului București urmează să fie modificată: Reprezentarea Sfântului Dimitrie este eronată, încă din… 1864

Spread the love

Stema Municipiului București ar urma să fie modificată, conform unui proiect de hotărâre pe care Consiliul General al Capitalei îl va dezbate în ședința din 31 ianuarie. Conform referatului de aprobare, reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei „a fost aleasă eronat încă din anul 1864, fapt atestat de către Biserica Ortodoxă Română, precum și de către mulți istorici și specialiști în heraldică”, scrie Agerpres.

Astfel, în prezent, pe stema Capitalei apar imaginea și simbolistica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, înscris în calendar la data de 26 octombrie, acesta fiind un militar care suferise martiriul de la Tesalonic, în anul 303, în timpul Împăratului Dioclețian, și nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, cu data de prăznuire 27 octombrie.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, face parte din identitatea Capitalei României, cu semnificații istorice și spirituale profunde. Însemnătatea istorică și spirituală a Ocrotitorului Bucureștiului a fost recunoscută de către Biserica Ortodoxă încă de la aducerea sfintelor sale moaște în Țara Românească, în ziua de 13 iulie 1774”, se explică în document.

Potrivit acestuia, eroarea nu a fost îndreptată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993, iar pe stemă apare în continuare icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Menționăm faptul că în acest demers suntem îndrumați de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei inițiative este acela de a-l așeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993. În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului București”, se mai arată în document.

În 2024 se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București. Proiectul a fost inițiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *