Slujbă de târnosire la o biserică nouă pentru credincioșii din Prahova

Spread the love

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în Duminica a 7‑a după Paști, închinată Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, în Parohia Chițorani, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire a noii biserici parohiale, precum și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. La final, Preasfinția Sa a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine și distincții celor care s‑au implicat în susținerea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a noului lăcaș de cult.

În zona deluroasă premontană a județului Prahova, la periferia estică a orașului Ploiești, satul Chițorani, aparținând administrativ de comuna Bucov, dă mărturie peste veacuri de credința românilor din toate timpurile prin două biserici cu istorie multiseculară. Mai întâi, biserica mănăstirii din localitate, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a sărbătorit deja șase veacuri de existență, fiind salvată din neuitare și ruină prin grija iubitorilor de cele sfinte. O altă biserică din localitate, închinată Sfântului Stelian, care a adunat din vistieria timpului mai bine de două secole de ființare, așteaptă, însă, timpuri mai bune și mâini salvatoare, arată ziarullumina.ro.

Din cauza faptului că acest din urmă lăcaș de rugăciune care a deservit comunitatea parohienilor din Chițorani a suferit în decursul timpului avarii care puneau în pericol credincioșii care participau la sfintele slujbe și din lipsa fondurilor pentru lucrările de restaurare, a fost luată decizia construirii unui nou lăcaș de rugăciune, în vecinătatea celui vechi. Astfel, în anul 2013 a fost pusă piatra de temelie la noua biserică cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, lucrările de edificare finalizându‑se în anul 2018. De asemenea, în perioada 2021‑2023, edificiul a fost înfrumusețat cu veșmânt pictural, iar în fața bisericii a fost construită și clopotniță.

În urma recepției acestor lucrări, în Duminica a 7‑a după Paști, 16 iunie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a târnosit noul lăcaș de rugăciune, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial; părintele protoiereu Adrian Matei de la Protopopiatul Ploiești Nord; părintele paroh Laurențiu Petre, precum și alți clerici din localitățile învecinate.

După slujba de târnosire a Sfintei Mese și sfințirea picturii prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, soborul de clerici în frunte cu Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în apropierea bisericii.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit textul scripturistic, dezvoltând două teme centrale: viața veșnică și slăvirea Singurului Adevăratului Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de felicitare din partea Patriarhului României tuturor celor care au contribuit și au sprijinit finalizarea lucrărilor la noul lăcaș, oferind din partea Întâistătătorului Bisericii noastre mai multe ordine și distincții celor care s‑au remarcat în acest demers.

Părintele paroh Laurențiu Petre a primit rangul clerical onorific de iconom stavrofor. Primarului comunei Bucov, Ion Savu, i‑a fost oferit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni. Viceprimarul comunei Bucov, Nicolae Nicolaescu, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni. Teodor Sahanschi și Ștefan Stere au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Prezbitera Eugenia Petre a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Diploma omagială a Anului 2024 cu medalie comemorativă a fost oferită lui Ioan Chiriță. Consiliul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

Primarul comunei Bucov a transmis la final un mesaj de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija pastorală arătată parohiei și pentru ordinul oferit, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul comunității. De asemenea, edilul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la edificarea noii biserici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *