Sfântul Sisoe cel Mare, unul dintre cei mai mari pustnici și făcători de minuni din istoria creștinismului

Spread the love

Pe data de 6 iulie, calendarul ortodox îl cinstește pe Sfântul Sisoe cel Mare, unul dintre cei mai mari pustnici și făcători de minuni din istoria creștinismului. Află ce înseamnă această sărbătoare, ce tradiții și obiceiuri se respectă și ce rugăciune trebuie să spui pentru a te bucura de harul lui Dumnezeu.

Sfântul Sisoe cel Mare s-a născut în Egipt, în secolul al IV-lea, și a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, considerat părintele monahismului. După moartea acestuia, Sfântul Sisoe s-a retras în pustia Schetis (sau Schit), unde a dus o viață de asceză și rugăciune timp de 72 de ani. A fost înzestrat de Dumnezeu cu darul vindecării bolnavilor, al scoaterii duhurilor rele și al învierii morților. Sfântul Sisoe era renumit pentru smerenia și umilința sa, considerându-se mereu nevrednic și păcătos. Își dorea să ajungă la măsura Sfântului Antonie, dar se socotea prea mic în fața lui. Într-o zi, când se afla lângă mormântul lui Alexandru cel Mare, a plâns amarnic gândindu-se la deșertăciunea lumii și la moartea neînlăturată a tuturor oamenilor.

Sfântul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429, la vârsta de 118 ani. Se spune că în momentul morții sale, chipul său s-a luminat ca soarele și că o voce cerească i-a spus: „Sisoe, vino la noi”. De asemenea, au apărut mulți îngeri și sfinți care l-au întâmpinat cu bucurie. Mormântul său se află în muntele Colzim, lângă cel al Sfântului Antonie²⁴⁵.

Pe 6 iulie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Sisoe cel Mare și îi cer ajutorul pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești, pentru alungarea duhurilor rele și pentru dobândirea smereniei și a pocăinței. De asemenea, îi cinstesc pe cei care poartă numele de Sisoe, Sisoia sau Sisoara. În unele zone ale țării, ziua de 6 iulie este cunoscută și ca „Sânzienele negre” sau „Drăgaica neagră”. Pe 6 iulie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Sisoe cel Mare și îi cer ajutorul pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești, pentru alungarea duhurilor rele și pentru dobândirea smereniei și a pocăinței. De asemenea, îi cinstesc pe cei care poartă numele de Sisoe, Sisoia sau Sisoara.

În unele zone ale țării, ziua de 6 iulie este cunoscută și ca „Sânzienele negre” sau „Drăgaica neagră”, fiind considerată o zi nefastă, în care nu se fac lucrări agricole sau casnice, pentru a nu atrage nenorocirile. Se crede că în această zi se deschid porțile iadului și că duhurile rele pot face rău oamenilor și animalelor. De aceea, oamenii se roagă și aprind lumânări la icoanele Sfântului Sisoe și ale Maicii Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *