Sfântul Proroc Samuel: Ultimul judecător al poporului Israel și cel care l-a uns rege pe David

Spread the love

Sfântul Proroc Samuel este unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, care a trăit cu aproximativ 1000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. El este cinstit de Biserica Ortodoxă pe data de 20 august, când se face pomenirea adormirii sale. În această zi, creștinii îi aduc cinstire și rugăciuni celui care a fost ultimul judecător al poporului Israel și cel care l-a uns rege pe David, cel după inima lui Dumnezeu.

Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Eclana și al Anei, o femeie stearpă care s-a rugat cu multă credință la Dumnezeu pentru a avea un copil. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și i-a dăruit un fiu, pe care l-a numit Samuel, care înseamnă „cerut de la Dumnezeu”. Ana și-a ținut promisiunea și l-a închinat pe Samuel la Templul din Silo, unde slujea marele preot Eli. Acolo, Samuel a crescut sub îndrumarea lui Eli și a primit chemarea lui Dumnezeu de a fi proroc. Sfantul Proroc Samuel a trait cu 1000 de ani inainte de Intruparea Domnului. Fiu al lui Elcana si al prorocitei Ana, a fost ultimul judecator al evreilor. Precizam ca s-a nascut in perioada cand poporul evreu era condus de judecatori. A fost rod al rugaciunii parintilor sai. Acesta este motivul pentru care Ana l-a dus pe Samuel la templul Domnului, cand acesta a implinit varsta de trei ani.

Locuind langa Chivotul Legii, Samuel a avut la varsta de 12 ani o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau sa cada asupra casei marelui preot Eli din pricina depravarii si desfraului fiilor acestuia: Ofni si Fineea. Descoperirea s-a implinit in curand, caci filistinii i-au robit pe israeliti si i-au ucis pe fiii lui Eli si au luat cu ei Chivotul Legii. Eli, marele preot, a murit in momentul in care a auzit de pierderea Chvotului Legii si a celor doi fii ai sai. Vreme de 20 de ani, poporul lui Israel a ramas rob la filisteni. Dupa aceasta perioada, Dumnezeu l-a trimis pe Samuel inaintea poporului ca sa ii predice pocainta. Poporul s-a pocait, a lepadat idolii filistenilor si au inceput a umbla in caile Domnului, recunoscand in Samuel pe prorocul, preotul si judecatorul lui Dumnezeu. Filistenii au mai pornit razboi, dar acum, sub conducerea lui Samuel, a biruit Israel.

Cand Samuel a ajuns la batranete, poporul i-a cerut sa le puna un rege care sa ramana in urma lui. In zadar a incercat Samuel sa le arate ca Dumnezeu este regele lor. Desi refuza o vreme sa faca acest lucru, il va unge rege pe Saul dupa o descoperire dumnezeiasca. Din cauza unor fapte pacatoase, Samuel povatuit de Dumnezeu, il va unge rege pe David.

Samuel a fost martorul unor evenimente dramatice în istoria poporului Israel. El a văzut cum filistenii au cucerit arca legământului și au ucis pe fiii lui Eli, Ofni și Fineea. El a văzut cum poporul Israel a cerut să aibă un rege ca celelalte neamuri și cum Dumnezeu i-a dat voie să îl aleagă pe Saul. El a văzut cum Saul s-a abătut de la poruncile lui Dumnezeu și cum Dumnezeu l-a respins ca rege. El a văzut cum Dumnezeu l-a ales pe David, fiul lui Iesei, ca să fie noul rege al Israelului și cum l-a uns cu untdelemn în fața fraților săi.

Samuel a fost un proroc curajos și credincios, care nu s-a temut să spună adevărul și să mustre pe cei care greșeau. El a fost un judecător drept și un preot sfânt, care a adus jertfe lui Dumnezeu și a mijlocit pentru popor. El a fost un exemplu de viață duhovnicească și de ascultare de voia lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Samuel este o ocazie pentru creștinii ortodocși să își amintească de viața și învățătura acestui mare proroc al Vechiului Testament. Este o zi în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru darul prorociei, care este o luminare a minții prin Duhul Sfânt. Este o zi în care se cere ajutorul și ocrotirea Sfântului Proroc Samuel pentru cei care se află în situații dificile sau care au nevoie de îndrumare duhovnicească. Este o zi în care se urmărește să se trăiască după exemplul Sfântului Proroc Samuel, fiind atenți la glasul lui Dumnezeu și ascultându-i poruncile.

Sfântul Proroc Samuel se sărbătorește prin participarea la slujba Bisericii, unde se citește pericopa evanghelică despre vindecarea lunaticului (Matei 17, 14-23) și se cântă troparul și condacul Sfântului Proroc Samuel. De asemenea, se sărbătorește prin citirea Vieții Sfântului Proroc Samuel din cartea I Regi (I Samuel) din Vechiul Testament și din Sinaxarul Bisericii. Se sărbătorește și prin rugăciunea către Sfântul Proroc Samuel, în care se cere mijlocirea lui pentru cei care poartă numele lui sau pentru cei care au nevoie de ajutorul lui. Se sărbătorește și prin fapte bune și milostenii, după cuvintele Sfântului Proroc Samuel: „Mai bine este a asculta pe Domnul decât a aduce jertfe” (I Regi 15, 22).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *