Sfântul ierarh Tihon: I-a întors de la înșelăciunea idolească la credință pe oamenii care piereau în păgânătatea elenească
Sfântul Ierarh Tihon este unul dintre sfinții cei mai venerați în lumea ortodoxă. El este considerat un exemplu strălucit de sfințenie, dăruire și slujire neîncetată Bisericii și oamenilor. Viața sa și realizările au lăsat o amprentă puternică în istoria creștinismului și continuă să inspire credincioșii de astăzi. Sfântul Ierarh Tihon s-a născut în Rusia în anul 1865 și a fost botezat cu numele de Vasilii Ivanovici Belavin. De la o vârstă fragedă, s-a dedicat vieții monahale și s-a înscris la Seminarul Teologic din Orlov. Acolo și-a dezvoltat cunoștințele și aprofundat studiul teologiei, iar dorința sa de a sluji Biserica și de a îmbrățișa viața monastică a crescut în intensitate.
După terminarea studiilor teologice, Vasilii a fost hirotonit preot și a început să slujească la Mănăstirea Optina din Rusia. Aici și-a îmbogățit cunoștințele spirituale și a devenit cunoscut pentru înțelepciunea și sfințenia sa. În 1897, a fost ales ca stareț al mănăstirii, iar sub îndrumarea sa, mănăstirea a devenit un centru de spiritualitate și viață monastică exemplară. În anul 1905, Vasilii a fost numit episcop al Lublinskului și a devenit cunoscut sub numele de Tihon. În această poziție, el s-a confruntat cu provocări mari, inclusiv perioada dificilă a Primului Război Mondial și revoluția bolșevică. În ciuda acestor vremuri tulburi, Sfântul Tihon a rămas un apărător puternic al credinței și a luptat pentru drepturile Bisericii și libertatea religioasă.
Sfântul Ierarh Tihon a avut o poziție clară împotriva politicilor antireligioase ale regimului comunist și a fost persecutat pentru aceasta. A refuzat să se supună cererilor guvernului de a controla activitatea Bisericii și a încurajat clerul și credincioșii să rămână fermi în credința lor. În cele din urmă, a fost arestat și condamnat la domiciliu forțat, unde a murit în anul 1925. Moștenirea Sfântului Ierarh Tihon este una de curaj, sfințenie și neclintire în fața persecuției. El a fost canonizat în anul 1989 de către Biserica Ortodoxă Rusă și este venerat ca unul dintre marii sfinți ai Bisericii. Viața și învățăturile sale ne inspiră să fim credincioși și să luptăm pentru adevăr și dreptate în orice situație.
Minunile Sfântului ierarh Tihon
Pe când era încă tânăr în casa sa, petrecând lângă părinți, l-a pus tatăl său să vândă pâine; pentru că aceea era meseria tatălui său, ca din vânzarea pâinii să-și hrănească familia. Iar fericitul tânăr dădea pâinea la săraci fără plată. Deci tatăl lui, înștiințându-se de aceasta, a început a se supăra asupra lui și a-l ocări. Iar tânărul, fiind insuflat de Dumnezeu, îi zicea: „O, tată, pentru ce te mâhnești, ca și cum ai suferi vreo pagubă? Pâinile le-am dat împrumut lui Dumnezeu și am zapisul Lui cel nemincinos, Care zice în sfintele cărți: Cel ce dă lui Dumnezeu, va primi însutit! Iar de nu crezi cele grăite, să mergem la hambar și vei vedea acolo, cum Dumnezeu dă datoria Sa, celor ce I-au dat Lui cu împrumut”. Aceasta zicând-o, a mers cu tatăl său la hambar, și, când a deschis ușa, a aflat cămara care era deșartă, plină de grâu curat. Iar tatăl său s-a mirat cu spaimă și, căzând, s-a închinat lui Dumnezeu, dându-I mulțumire. Dintr-acea vreme nu mai oprea pe fiul său să împartă pâini la săraci cât va voi.
Într-o oarecare vie, lucrătorii tăind vițele cele uscate, le aruncau afară; iar Sfântul Tihon, adunând acele vițe uscate, le sădea în via sa și se ruga lui Dumnezeu să-i dea la via lui patru daruri: Cel dintâi, ca vițele cele uscate, fiind sădite, să primească umezeală și putere vie, ca ele să se înrădăcineze, să răsară și să crească. Al doilea, ca acea vie a lui să fie îndestulată cu rodurile sale. Al treilea, ca strugurii să fie dulci la gust și sănătoși. Al patrulea, ca strugurii din via lui să se coacă mai degrabă decât în toate viile. Astfel rugându-se, a doua zi, mergând la acele vițe uscate pe care le sădise, le-a găsit pe toate răsărite și înverzite. Și începând a crește într-același an mai presus de obicei și de firea sa, au adus mare îndestulare de struguri. Și fiind strugurii încă verzi în celelalte vii, în via Sfântului Tihon strugurii se copseseră mai degrabă decât la toți și erau foarte dulci la gust și foarte folositori sănătății omenești. Acea vie a fost lucrată mulți ani nu numai cât a trăit Sfântul Tihon, ci și după moartea lui, aducând rod cu îndestulare. Și în tot anul, mai înainte de vremea cea obișnuită a coacerii tuturor viilor, în l6 zile ale lunii iunie, la pomenirea Sfântului Tihon, se aduceau la biserica sfântului struguri copți din acea vie, iar cu vinul cel stors dintr-înșii, se săvârșea jertfa cea fără de sânge la Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Tihon rămâne un exemplu strălucit de sfințenie și slujire. Viața sa dedicată lui Dumnezeu și Bisericii, precum și martiriul său în timpul persecuției comuniste, ne amintesc de importanța păstrării credinței și curajului de a lupta pentru adevăr. Sfântul Tihon continuă să fie o sursă de inspirație pentru credincioși și ne îndeamnă să trăim în conformitate cu valorile creștine autentice și să slujim celor din jur cu iubire și dăruire.