Sfântul Dionisie Areopagitul. Rugăciune pentru luminarea minţii

Spread the love

În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dionisie Areopagitul, mare făcător de minuni și grabnic ajutător celor care se află în neputințe. Sfântul Dionisie Areopagitul. Credincioșii se pot ruga în această zi pentru vindecare grabnică, dar şi pentru izbăvire de orice neputinţă.

Sărbători religioase 3 octombrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Dionisie Areopagitul

Greco-catolice: Sf. ep. Dionisie Areopagitul; [Fer. Bogdánffy Szilárd]

Romano-catolice: Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena, unde mai târziu a studiat filosofia, iar aprofundarea studiului acestei ştiinţe a făcut-o în Egipt, potrivit crestinortodox.ro. Pe când se afla aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului care a avut loc la moartea lui Hristos, Dionisie a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfârșește”.

Dionisie revine în Atena, unde se întâlneşte cu Pavel în Areopag. Va pune în inimă cuvintele pe care le va rosti Pavel și, astfel, în anul 51, se va converti la creștinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena. Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalţi Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de față la înmormântarea Fecioarei Maria.

După ce a rânduit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca în Galia, la îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zidește o biserică în cetatea Parisului și convertește mulți păgâni la creștinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domiţian (81-96).

Rugăciune către Sfântul Dionisie Areopagitul

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *