Sfântul Apostol Toma: A vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir

Spread the love

Sfantul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, in aramaica te’oma, tradus in greaca Didymos, inseamna geaman. In aramaica si in ebraica, Toma este doar un epitet. La unii crestini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul). A facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir. Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras.

In India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni. Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte. A fost omorat cu lancea de cinci soldati. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi ca fiind „necredincios”. „Necredinta” sa ar proveni din faptul ca nu da crezare marturiei Apostolilor ca Hristos a inviat: „Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25). Insa, Apostolul Toma nu se indoieste de faptul ca Hristos a inviat, ci de faptul ca Hristos Se afla dupa invierea Sa intr-un trup care nu mai poate fi vazut. Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: „Daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede…”, el spune de fapt: „Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”.

Cuvintele Mantuitorului: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitatie in a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere. Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata. Asadar, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos. Nu intamplator, in prima duminica dupa Pasti, se canta „Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)

In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Erotiida;
– Sfantului Mucenic Macarie din Chios.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:

Sfânta Muceniţa PISTIS din Agen (Franţa, sec. III);
Sfinţii Mc. MARCEL, CAST, EMIL şi SATURNIN de la Capua (sec. IV);
Sfântul Ier. RENATO, episcop de Sorrento (Italia, +450);
Sfântul Ier. ROMAN, episcop de Auxerre (Franţa, +564);
Sfântul Ier. CELACHIE, episcop irlandez (sec. VII);
Sfântul Cuv. CHINDEU, făcător de minuni din Cipru (sec. VII);
Sfântul Cuv. PARDULF, stareţ al Mănăstirii din Gueret (cca +658);
Sfântul Ier. MAGNUS, episcop de Oderzo şi Heraclea (+660);
Sfântul Cuv. CUMINIE, stareţ la lona, (Scoţia, +669);
Sfânta Cuv. AURA, stareţă la Boves (Franţa, sec. VIII);
Sfânta Cuv. EPIFANIA, monahie la Mănăstirea Sf. Măria, din Caccia (Ita¬lia, cea +800);
Sfântul Sf. Nou Mc. IOAN (Rabin), preot (Rusia, +1937);
Sfinţii Mc. IANUARIE şi AMONIE din Roma;
Sfântul GRIGORIE Hangeli;
Sfântul Ier. PROBIE, episcop de Gaeta (Italia);
Sfântul Mc. PRUDENT din Langres (Franţa).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *