Andrei Stratilat: General al armatei romane, sfântul care a reușit să-i înfrângă pe perși și să-i facă să creadă în Dumnezeu
Luni, 19 august 2024, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei Stratilat, unul dintre cei mai cunoscuți mucenici ai Bisericii. Sfântul Andrei Stratilat a fost un general al armatei romane, care și-a mărturisit credința în Hristos și a suferit multe chinuri pentru aceasta.
Pe 19 august, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. Acesta a reușit să-i înfrângă pe perși și să-i facă să creadă în Dumnezeu. Luni, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. El a fost un sfânt militar și a făcut parte din armata romană. Acesta a trăit în perioada împăratului Maximilian Galeriu și a luptat împotriva perșilor.
Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a reușit să-i înfrângă pe perși și chiar să-i convingă pe cel puțin o parte dintre ei să creadă în Dumnezeu. Aceștia au fost pârâți și duși în fața conducătorului Antioh. El a fost pedepsit cu moartea. Trupul i-a fost întins pe un pat de fier încins, iar ostașii care au devenit credincioși au fost încătușați. Conducătorul Antioh a poruncit să li se taie capul cu sabia celor care cred în Dumnezeu.
În aceasta zi de 19 august este pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Andrei Stratilat si a celor ce s-au savârsit împreuna cu dânsul doua mii cinci sute nouazeci si trei de ostasi.
Acest sfânt a trait în zilele împaratului Maximian. Ostindu-se spre partile Rasaritului, împotriva puterii persilor, care intrase în hotarele romanilor, si chemând pe Hristos în ajutor, si înduplecând si pe ceilalti ostasi ca sa-i fie în ajutor, înfrânsera pe persi si astfel biruind pe vrajmasi, a întors pe însotitorii lui la credinta în Hristos.
Fiind însa pârât el cu ai lui a fost adus înaintea voievodului Antioh ca un vinovat si întins pe un pat de fier încins cu foc, iar ostasilor ce erau cu dânsul, li s-au bagat mâinile în catuse. Dupa aceea rândui Antioh alti o mie de ostasi sa-i scoata din hotarele tarii; dar si pe acestia, învatându-i sfântul, îi întoarse la credinta în Hristos. Antioh a poruncit sa li se taie capetele cu sabia.
Cine a fost Sfântul Andrei Stratilat?
Sfântul Andrei Stratilat s-a născut în secolul al III-lea, într-o familie nobilă din Antiohia. A intrat în armata romană și a ajuns la rangul de stratilat, adică general. În anul 305, a luptat împotriva perșilor și a obținut o victorie strălucită, datorită rugăciunilor sale către Iisus Hristos. Însă, când a revenit în Antiohia, a fost denunțat de unii dușmani că este creștin. Împăratul Maximian, care era persecutor al creștinilor, l-a chemat la judecată și i-a cerut să renunțe la credința sa. Sfântul Andrei Stratilat a refuzat cu curaj și a mărturisit că Hristos este singurul Dumnezeu adevărat.
Ce chinuri a suferit Sfântul Andrei Stratilat?
Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, Sfântul Andrei Stratilat a fost supus la multe chinuri cumplite. A fost biciuit, ars cu foc, întins pe roată, bătut cu pietre și cuțite, aruncat într-un cuptor încins și într-o groapă cu fiare sălbatice. Însă, prin puterea lui Dumnezeu, el a scăpat nevătămat de toate aceste torturi. Mulți dintre soldații săi, văzând minunile care se făceau pentru el, au crezut și ei în Hristos și au fost botezați de episcopul Petru al Tarsisului.
Cum a murit Sfântul Andrei Stratilat?
Împăratul Maximian, văzând că nu poate să-l facă pe Sfântul Andrei Stratilat să se lepede de Hristos, a poruncit să fie decapitat împreună cu toți soldații săi creștini. Astfel, Sfântul Andrei Stratilat și ceata sa de 2.793 de mucenici au primit cununa martiriului în Munții Taurus din Cilicia. Moaștele lor au fost îngropate cu cinste de creștinii din zonă. Mai târziu, o parte din moaștele Sfântului Andrei Stratilat au fost aduse la Constantinopol și la Roma.
Ce minuni face Sfântul Andrei Stratilat?
Sfântul Andrei Stratilat este cunoscut ca făcător de minuni și grabnic ajutător al celor care se roagă lui cu credință. El este ocrotitor al armatei și al celor care suferă de boli grele sau de vrăjitorii. De asemenea, el este invocat pentru izbândire în luptele duhovnicești și pentru biruința asupra patimilor. Mulți credincioși au mărturisit că au primit ajutor de la Sfântul Andrei Stratilat în diferite situații dificile sau periculoase.
Cum ne rugăm Sfântului Andrei Stratilat?
Biserica ne oferă o rugăciune frumoasă către Sfântul Andrei Stratilat, pe care o putem spune cu evlavie și nădejde:
“Mărirea cea pământească ai lăsat și Cereasca Împărăție ai moștenit; sângele picurându-ți, ca și cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; și către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; și pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.”
Sfântul Andrei Stratilat este un exemplu de credință, curaj și iubire pentru Hristos și pentru aproapele. El ne îndeamnă să nu ne temem de suferințe sau de moarte, ci să ne încredem în Dumnezeu, care ne dăruiește viața veșnică. Să-l cinstim pe Sfântul Andrei Stratilat și să-i cerem mijlocirea lui pentru noi și pentru toți cei care au nevoie de ajutorul lui.