„Sfânta Cecilia, mama tuturor târfelor” – Arhiepiscopia catolică din New York condamnă înmormântarea unei activiste transsexuale la o catedrală
Arhidieceza romano-catolică din New York a condamnat funeraliile unui activist trans care au avut loc săptămâna trecută în catedrala St. Patrick, exprimându-și indignarea față de ceea ce a numit „comportament scandalos”, notează CNN.
Peste 1.000 de persoane au umplut băncile venerabilei catedrale newyorkeze pe 15 februarie pentru a o onora pe legendara activistă trans Cecilia Gentili, care a murit pe 6 februarie la 52 de ani. Gentili a fost un stâlp al comunității trans din New York, precum și un apărător înfocat al lucrătorilor sexuali și al persoanelor cu HIV/SIDA. Deși a crescut participând la slujbe catolice în țara sa natală, Argentina, ea a fost și o atee declarată.
Prietenii și membrii familiei lui Gentili au caracterizat slujba de săptămâna trecută ca fiind „iconică” și „istorică”, organizatorii funerali spunând că ei cred că Gentili a fost prima persoană transsexuală care a avut o înmormântare la catedrală. Persoanele în doliu au venit îmbrăcate în rochii roșii cu pene, ciorapi de plasă și voaluri de dantelă, iar comunitatea s-a rugat pentru ca Dumnezeu să protejeze persoanele trans cu asistență medicală și locuințe. Într-un elogiu, Gentili – o fostă lucrătoare sexuală – a fost amintită ca fiind „Sfânta Cecilia. Mama tuturor târfelor”.
Dar după ce videoclipuri de la înmormântare și știri de la CNN și alte posturi au început să circule online, unii catolici proeminenți și grupuri conservatoare au răspuns cu reacții negative. Un lider de rang înalt de la Catedrala Sfântul Patrick, sediul Arhiepiscopiei din New York, a declarat după faptă că a fost înșelată să găzduiască slujba.
CNN a contactat Arhiepiscopia din New York vineri pentru comentarii, înainte ca aceasta să condamne public înmormântarea, dar nu a primit niciun răspuns.
„Catedrala știa doar că familia și prietenii au cerut o slujbă de înmormântare pentru un catolic și nu a avut nicio idee că primirea și rugăciunea noastră vor fi degradate într-un mod atât de sacrilegiu și înșelător”, a declarat într-o declarație în weekend Rev. Enrique Salvo, rectorul Catedralei St. Patrick.:
„Faptul că un astfel de scandal a avut loc la „Biserica parohială a Americii” îl face și mai grav; faptul că a avut loc în momentul în care începea Postul Mare, lupta anuală de patruzeci de zile cu forțele păcatului și ale întunericului, este un memento puternic pentru a ne reaminti cât de mult avem nevoie de rugăciune, reparație, pocăință, har și milă la care ne invită acest anotimp sfânt.”
Rev. Salvo a adăugat că catedrala a oferit o slujbă de reparație la îndemnul cardinalului Timothy Dolan pentru a ispăși înmormântarea.
Organizatorii înmormântării au declarat pentru CNN că au ales să o onoreze pe Gentili la Catedrala Sfântul Patrick pentru că au considerat că măreția acesteia este un tribut potrivit pentru moștenirea ei – la înmormântarea ei a fost amintită pentru că a susținut persoanele cele mai marginalizate din societate. Ceyenne Doroshow, una dintre organizatoare, a declarat într-un interviu acordat Washington Post că a spus catedralei că Gentili a fost „o avocată a lucrătorilor sexuali, o icoană și o activistă” și i-a încurajat să o caute. Ea a adăugat că lăcașul de cult nu a întrebat despre identitatea de gen sau sexualitatea lui Gentili și că aceasta nu le-a dezvăluit în mod proactiv acest lucru.
„Dacă familia unei persoane cisgender îi organizează înmormântarea, familia acesteia spune bisericii că era cis?”. a declarat Doroshow pentru Washington Post. „Dacă nu, de ce ni se cere acest lucru?”.
Familia lui Gentili a criticat, de asemenea, aspru răspunsul arhidiecezei, caracterizând înmormântarea ei ca fiind o „sfidare istorică a ipocriziei Bisericii și a urii anti-trans”.
„Îi acordăm sfințenia Ceciliei, pentru munca sa de o viață, pentru modul în care a slujit, a fost mamă și i-a iubit pe toți oamenii, indiferent de HIV, imigrație sau statutul de angajare”, se arată într-o declarație a familiei. „Inima și mâinile ei au ajuns la cei pe care Biserica sfântă continuă să îi minimalizeze, să îi oprimă și să îi pedepsească, iar ea a schimbat condițiile materiale pentru nenumărate persoane, inclusiv pentru cei fără locuință și pentru cei care aveau nevoie de asistență medicală.”
Declarația a continuat: „Singura înșelăciune prezentă la Catedrala Sfântul Patrick este aceea că pretinde că este un loc primitor pentru toți”.