Ruptură în lumea creștină: Biserica Ortodoxă Rusă se delimitează de Biserica Ortodoxă bulgară, din cauza „schismaticilor din Ucraina”

Spread the love

Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a anunțat „imposibilitatea” de a mai realiza slujbe în comun cu preoții Bisericii Ortodoxe Bulgare, care au intrat recent în comuniune bisericească cu „reprezentanții unei organizații religioase necanonice din Ucraina”, arată Biserica Ortodoxă rusă, potrivit Interfax.

Pe 19 mai, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a condus o liturghie la Mănăstirea Valukli din Istanbul, la care au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOaU). Printre cei prezenți s-au numărat ierarhii BOB (Biserica Ortodoxă Bulgară) – Mitropolitul Nikolai de Plovdiv, Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora, Mitropolitul Iacov de Dorostol, Episcopul Sionie de Velicha și Episcopul Visarion de Smolyan.

Participanții la întâlnire și-au declarat imposibilitatea slujirii împreună cu ierarhii menționați mai sus care au intrat în comuniune bisericească cu schismaticii”, a declarat Sinodul de la Moscova într-un comunicat publicat joi.  Potrivit Sinodului Bisericii Ortoxe Ruse, prin concelebrarea cu „schismaticii”, ierarhii BOB “au provocat daune grave relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Bulgară”.

Membră a Uniunii Europene și a NATO, Bulgaria este o țară slavă și ortodoxă cu legături istorice și culturale strânse cu Rusia. Cu toate acestea, relațiile au fost tensionate de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, Sofia expulzând 70 de membri ai personalului diplomatic rus anul trecut.

Guvernul bulgar a dispus în 2023 expulzarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian, şi a doi preoţi belaruşi din aceeaşi biserică, motivând că aceştia reprezentau o „ameninţare pentru securitatea naţională” a Bulgariei, întrucât activităţile acestor trei persoane urmăreau „să influenţeze cu bună ştiinţă procesele geopolitice în Republica Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice ruse”.

Rusia l-a convocat la 26 septembrie 2023 pe ambasadorul Bulgariei la Moscova, Atanas Krastin, pentru a-i transmite un protest în legătură cu expulzarea de către guvernul bulgar a trei preoţi din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, inclusiv pe şeful acesteia, arhimandritul Vasian, în timp ce Sfântul Sinod bulgar a propus să se ocupe de întreţinerea acestei biserici care a fost închisă în urma expulzărilor

În acelaşi timp suntem ferm convinşi că planurile (guvernului bulgar) menite să submineze legăturile spirituale şi tradiţiile de prietenie de secole între popoarele rus şi bulgar nu au perspective şi sunt sortite eşecului“, se arată în acelaşi comunicat al MAE rus.

Moscova mai considera că expulzarea celor trei preoţi, decizie care a impus închiderea bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, singura biserică ortodoxă rusă din Bulgaria, corespunde doctrinei partenerilor NATO de a „lupta împotriva influenţei ruse”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *