România are o nouă icoană făcătoare de minuni: Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea)

Spread the love

Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite icoane făcătoare de minuni din lumea ortodoxă va ajunge definitiv în România! O copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia (Mângâietoarea) a fost lucrată timp de 3 ani de monahii din Sfânta Mănăstire Vatoped de pe Sfântul Munte Athos și va purta de grijă credincioșilor din localitatea Sâmbăta Nouă din județul Tulcea, unde preot este părintele Mădălin Iscru.

Icoana la care se vor ruga credincioșii din eparhia Tulcii are dimensiuni aproape la fel ca cea originală, respectiv 120 de cm înălțime și 90 de cm lățime, 60 de kg, fiind îmbrăcată în argint, așa cum este și cea rămasă în Vatoped. Copiile icoanei Maicii Domnului Paramythia sunt făcătoare de minuni întocmai ca icoana originală! Icoana care va ajunge la Sâmbăta Nouă a fost atinsă de 40 de sfinte moaște și părinții Mănăstirii Vatoped s-au rugat să aducă mult har și mângâiere celor ce o vor cinsti cu credință. Icoana făcătoare de minuni va fi expusă spre închinare în naosul bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe si Sf. Ioan Rusul din Sâmbăta Nouă.

În România sunt doar 7 astfel de icoane ale Maicii Domnului Paramythia, iar părinții din Sfânta Mănăstire Vatoped spun că precum Maica Domnului a apărat mănăstirea de pirații invadatori, așa o să apere și întregul ținut al Dobrogei de războiul ce se desfășoară aproape de zona Tulcii, în Ucraina.

Denumirea icoanei, în traducere, „Mângâietoarea”, provine de la o minune care s-a săvârșit, prin mijlocirea Maicii Domnului, la începutul secolului al XIV-lea. Icoana originală este o frescă pictată pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. La această icoană se așezau mereu cheile mănăstirii (în tradiția athonită mănăstirile se deschid la răsăritul soarelui și se închid la apus, iar cheile se așază la o icoană a Maicii Domnului, în semn de încredere în purtarea ei de grijă).

Astfel, în dimineața zilei de 21 ianuarie 1320, când Sfântul Ghenadie, starețul mănăstirii, a vrut să dea cheia portarului, pentru a deschide poarta, în mod minunat Maica Domnului i-a vorbit din icoană, spunându-i să nu deschidă în acea zi, pentru că în afara zidurilor se află ascunși pirații, care așteaptă să năvălească. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a insistat, chiar și după ce Pruncul i-a acoperit cu mâna Sa gura, ca să nu îi mai anunțe pe călugării care deveniseră delăsători și își neglijau îndatoririle. Maica Sfântă a luat atunci cu delicatețe și cu dragoste mâna Domnului și a îndepărtat-o puțin, repetând avertismentul: „Nu deschideţi astăzi porţile mănăstirii, ci urcaţi pe ziduri ca să-i alungaţi pe piraţi!”. Înfricoșat de această minune dumnezeiască, starețul a adunat imediat obştea și, cu mijloacele pe care le aveau la îndemână, au reușit să-i alunge pe pirații surprinși de faptul că au fost descoperiți.

Din acel moment, trăsăturile icoanei au rămas întipărite în această poziție neobișnuită, ca o mărturie a minunii petrecute. Mai târziu fresca a fost decupată și așezată într-unul din paraclisele Mănăstirii Vatoped, unde se păstrează și astăzi. Ferecătura de argint a icoanei a fost făurită la Mănăstirea Golia, din Iaşi, pe cheltuiala unor boieri moldoveni, în anul 1859.

Minunea săvârșită de Maica Domnului și Icoana Paramythia sunt sărbătorite, în fiecare an, pe 21 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *