Racla care adăpostește moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, va ajunge pentru prima dată în România – VIDEO
Racla care adăpostește moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, va ajunge pentru prima dată în România în preajma Duminicii a treia după Paști. În data de 30 aprilie, sfintele moaște vor fi aduse din Veneția și vor fi așezate mai întâi spre închinare pentru câteva ore la Catedrala Patriarhală. De aici, vor fi duse la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, unde vor rămâne până în data de 8 mai.
”An de an, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe reprezintă un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii care vin la Mănăstirea Pantocrator pentru a o cinsti pe Sfânta Mironosiță și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. S-a creat o tradiție frumoasă ca la această Duminică a treia după Paști, în Mănăstirea Pantocrator, să poposească alți sfinți care să vină și să petreacă câteva zile împreună cu Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, spre sporirea duhovnicească a bucuriei Sfintei Învieri. Anul acesta, Sfânta Mironosiță se va întâlni cu o sfântă mare a creștinătății – mama creștinătății, am putea spune –, Sfânta Împărăteasă și Întocmai cu Apostolii Elena este mama noastră, a tuturor creștinilor, pentru că, prin fiul său, ea a fost cea care a dat imbold ca toți creștinii să fie liberi, să se poată exprima liber și să se roage fără opreliște la Dumnezeul cel adevărat.
Iată că, acum, la 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea, la care au participat mari părinți ai Bisericii, Sfânta Împărăteasă Elena vine cu trupul său ca să binecuvânteze România, să-i binecuvânteze pe români și să aducă pace și liniște, precum odată a făcut aceasta în vremea fiului său.”, a spus arhimandritul Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, la Trinitas TV.
Aflate de mai bine de opt secole în patrimoniul unei biserici romano-catolice din orașul Veneția, Italia, moaștele Sfintei Împărătese Elena au mai fost scoase în pelerinaj o singură dată, în anul 2017.
”Din anul 1211, trupul Sfintei a fost adus de la Constantinopol și depus în biserica din Veneția, unde se păstrează și astăzi. Iar pentru prima dată în istorie, când părăsește acest loc, are să fie în anul 2017, când, pentru prima oară, este scoasă într-un pelerinaj istoric și merge să binecuvânteze ținuturile Eladei. Cu acest prilej, poporul credincios, ortodocșii greci, au făcut ca dar Sfintei Împărătese Elena o nouă raclă, aceasta pe care o vedem și care va fi adusă în țara noastră, la Mănăstirea Pantocrator, în perioada 30 aprilie – 8 mai.”, a adăugat arhimandritul Serafim Baciu.
Sfânta Împărăteasă Elena se bucură de o evlavie deosebită în țara noastră.
”Sfânta Împărăteasă Elena s-a dovedit a fi iubită, și vedem aceasta din faptul că aproape 1 milion de românce poartă numele Sfintei Împărătese Elena sau derivate din acesta. Nu o spun eu, ci este conform unei statistici oficiale a Ministerului Afacerilor Interne.”, a încheiat arhimandritul Serafim Baciu.
Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman va găzdui, în perioada 5-6 mai, Simpozionul Național „Credință, slujire și istorie în context eclezial și național: 100 de ani de Patriarhat și 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic”. Desfășurată la Niceea în anul 325, întâlnirea celor 318 Sfinți Părinți a fost convocată de Împăratul Constantin cel Mare.
Această vizită a moaștelor Sfintei Împărătese Elena reprezintă un eveniment istoric și duhovnicesc de mare amploare.