Protos. Grigorie Orobeți de la Putna: „Judecata de Apoi va fi examenul iubirii!” – VIDEO
„Iubirea este criteriul Judecății”, a spus duminică Protos. Grigorie Orobeți de la Putna despre Înfricoșătoarea Judecată: „Așa cum pentru un examen se încearcă meșteșugul cuiva, pentru a vedea dacă acesta va putea apoi să-l folosească în viața de zi cu zi, asemenea și Judecata lui Dumnezeu testează dacă omul a reușit să deprindă acest meșteșug al iubirii, pentru a se încadra în Împărăția lui Dumnezeu, care nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt”.
„Cine a împlinit aceste fapte al iubirii, acela o văzut în aproapele pe Dumnezeu și conlucrează cu Dumnezeu la multiplicarea prin contaminare a iubirii, căci Dumnezeu vrea ca făptura Sa să fie iubită nu numai de El, ci din iubire vrea ca făptura sa să fie iubită de cât mai mulți oameni”, a explicat părintele protosinghel.
„Hristos îi va socotii în chipul Lui pe cei ce au iubit pe oameni ca El, pe cei ce L-au iubit în oameni pe El. El ne va cerceta în ce măsură am lucrat ca El, identificându-ne cu El precum s-a identificat El cu oamenii, în mod special cu cei obidiți, și va cerceta cât L-am iubit în aceștia.”
„Mântuitorul ne spune că la fericirea de veci, care constă în comuniunea desăvârșită cu Dumnezeu și cu semenii, va ajunge cel ce a plecat de aici dorind după această comuniune, cel ce a văzut în semenul cel mai obidit valoarea lui nesfârșită și a cinstit acest chip, această oglindă a lui Dumnezeu”, a continuat. Protos. Grigorie Orobeți.
În aplecarea către cei obidiți avem o vedere mult mai clară a lui Dumnezeu, a explicat monahul putnean. Iar „cine își deschide sufletul către aproapele își deschide sufletul către infinit”. El a evocat imaginea Bisericii, deci și a Împărăției lui Dumnezeu, ca trup al cărui cap este Hristos și care lucrează prin unitatea armonioasă a diverselor membre.
„În starea lor, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, oamenii simt că prin faptele lor de întrajutorare împlinesc obligațiile unor răspunderi reciproce mai presus de voia lor și creștinii știu că această responsabilitate le este dată de Dumnezeu, este întipărită în firea lor de la creație”, a spus părintele protosinghel.
„Această exersare a meșteșugului iubirii nu are cum se opri, pentru că sufletul omului este infinit și se găsesc noi și noi modalități mai sofisticate de a împlini binele.”
„Dumnezeu este însetat să vadă darurile Lui transmise de la om la om, spune Sfântul Ion Damaschin, adică să vadă bunătatea Sa înmulțindu-se între oameni prin străduința lor. Căci aceasta mulțumește și bucură pe milostivul Dumnezeu: ca să se grăbească fiecare spre ajutorarea aproapelui. Aceasta o dorește și o voiește milostivul: ca toți să ne facem bine unii altora”, a subliniat protosinghelul.
El a reamintit că „Dumnezeu nu Se impune, ci Se oferă ca o Persoană Care poate fi sesizată doar prin deschiderea smerită a inimii. Numai celui ce-L dorește, Dumnezeu i Se arată”.
Protos. Grigorie Orobeți a avertizat că „în acest timp scurt prin viața noastră, noi trebuie să luăm o hotărâre ce va fi decisivă pentru noi în veșnicie”, când „nu va mai fi un alt Soare decât Dumnezeu. Și acest Soare nu va răsări și nu va apune”.
„Sperăm că nu ne vom rușina în ziua examenului final, când cele mai dinăuntru simțăminte ale inimii vor fi descoperite și vom arăta că am îngrădit în inima noastră ori nimicnicia, ori pe frații mai mici ai lui Hristos”, a spus părintele protosinghel.
„Să nădăjduim, dar să și lucrăm, pentru a fi alături de cei drepți să cântăm laude de bucurie și de biruință dimpreună cu toate cetele cerești, să-L slăvim pe Domnul și Mântuitorul nostru, Fiul, Cel Unul Născut, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Amin.”