Preotul Mihai Aldea critică obiceiul românului de a se victimiza: „Vremuri grele erau în timpul invaziilor şi atunci românul stătea cu capul sus. Acum se vaită că o duce greu, dar asta pentru că nu ştie de ce trăieşte”
Acum, în secolul XXI, când oamenii au pace şi „o grămadă de sclavi mecanici în casă”, nu ar avea motive să se plângă că sunt amărâţi şi o duc greu, este de părere părintele Mihai Aldea. Preotul Mihai Aldea crede că meteahna românului de a se victimiza vine din faptul că şi-a pierdut rostul, că nu mai ştie care este misiunea lui pe pământ. Părintele aduce în discuţie episoadele invaziilor care au marcat istoria poporului român şi spune că, în acele vremuri, românul ştia să ţină fruntea sus.
În zilele noastre însă, când practic românului nu-i lipseşte aproape nimic, acesta se plânge constant. Şi asta pentru că „nu ştie de ce trăieşte, şi-a pierdut rostul„, este de părere preotul.
„Vremuri grele erau în vremea invaziilor turceşti, ruseşti sau austriece şamd. Când veneau armate peste noi, armate uriaşe, cu arme, cu luptători profesionişti, cu oameni care erau învăţaţi să trăiască din jaf. Atunci erau vremuri grele, într-adevăr. Şi atunci românii stăteau cu fruntea sus, şi zâmbeau, şi erau optimişti. Azi, când orice om are o grămadă de sclavi mecanici în casă, de la robotul de bucătărie la maşina de spălat, în vremuri în care apa vine pe ţeavă, oamenii îşi plâng de milă şi se vaită cât de amărâţi sunt şi cât de prost o duc. Adevărul este că omul de azi e amărât şi o duce prost pentru că nu ştie de ce trăieşte. Şi-a pierdut rostul pentru că şi-a pierdut rădăcinile istorice. A uitat pilda înaintaşilor şi totul îi apare negru, în cel mai bun caz gri“, spune părintele Mihai Aldea.