Preot îndrăgit și contestat, snopit în bătaie în Ucraina, în toiul nopții
În noaptea de 22 ianuarie 2024, mai mulți necunoscuți l-au atacat pe preotul Longhin Jar din Ucraina, acesta fiind lovit în față. Din cauza loviturii puternice, ierarhul și-a pierdut cunoștința și a fost nevoie ulterior de o intervenție chirurgicală. „Au bătut la ușă de 3 ori, iar când am deschis am primit o lovitură din care mi-am pierdut cunoștința. A fost necesară o intervenție chirurgicală pe pleoape. Mă simt bine acum! Totul rămâne la mila și la judecata lui Dumnezeu”, se arată în declarația oferită pe pagina mănăstirii unde slujește. Mitropolitul Longhin a apărut ulterior la slujbă cu o pereche de ochelari de soare.
„Conform declarațiilor publice ale lui Mykhailo Zhar, informațiile au fost introduse în Registrul unificat al investigațiilor premergătoare procesului sub calificarea juridică a art. 125 (vătămare corporală ușoară intenționată) din Codul penal al Ucrainei”, a declarat șeful serviciului de presă al poliției.
Longhin Jar a îmbrățișat în ultimii ani toate narativele rusești, el s-a poziționat de partea partidelor pro-ruse din Ucraina, împotriva pașapoartelor biometrice sau a vaccinării, arată o analiză a RFI. Mai mult, Longhin s-a situat fățiș de partea Moscovei, numind autoritățile ucrainene „blestemate” și „slujitori ai lui Satan”. El a căutat să descurajeze mobilizarea din Bucovina, refuzând să le dea binecuvântarea celor care ar fi urmat să fie trimiși pe front la luptă împotriva Rusiei. El a dat vina pentru război pe „Europa blestemată” și pe americani, „care oriunde merg, aduc doar ostilitate și sânge”.
Mitropolitul Longhin Jar a fost înlocuit din fruntea Mănăstirii Bănceni în luna septembrie, de Sfântul Sinod al Bisericii Ucrainene, la câteva zile după ce a fost trimis în judecată de autoritățile ucrainene, fiind acuzat de „încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase”. Mitropolitul Longhin Jar era starețul mănăstirii Banceni din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, care ține de Biserica Ortodoxă Ucraina, desprinsă canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii regionale din Cernăuți, ca urmare a investigațiilor, ierarhul ar fi folosit în discursurile sale publice cuvinte menite să stârnească ura religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale (PȚU), ofensând sentimentele religioase ale susținătorilor PȚU, aflată în strânsă comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. El a acuzat că autoritățile de la Kiev îi persecută pe ierarhii români din Ucraina și că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene. El a considerat aceste acțiuni drept dovezi ale prigoanei la adresa românilor.