POSTUL CRĂCIUNULUI: Zilele cu dezlegare la pește
Durata lui este de 40 de zile, perioadă în care creștinii nu mai mănâncă deloc alimente de dulce. Cu toate acestea, există anumite zile în care este dezlegare la pește, în POSTUL CRĂCIUNULUI.
Postul Crăciunului 2023 a început de miercuri, 15 noiembrie, și durează până pe 24 decembrie. Durata lui este de 40 de zile, perioadă în care creștinii nu mai mănâncă deloc alimente de dulce. Cu toate acestea, există anumite zile în care este dezlegare la pește în Postul Crăciunului. Lista completă a zilelor în care putem mânca pește, până la Crăciun! Postul Crăciunului are o semnificație importantă pentru toți credincioșii. Este cel mai mare din an, iar cele 40 de zile amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Se spune că cele 40 de zile au fost necesare pentru ca el să poată primi Tablele Legii. De aceea, creștinii din întreaga lume postesc la rândul lor în această perioadă pentru primi la rândul lor Cuvântul lui Dumnezeu.
În fiecare an, Postul Crăciunului se desfășoară între 15 noiembrie-24 decembrie. Pe 14 noiembrie, de Lăsata Secului, este ultima în care mai pot mânca alimente „dulci”. În timpul postului Crăciunului, unii români adoptă o dietă vegetariană, renunțând la produsele de origine animală. Totuși, în interiorul acestui post, sunt și 14 zile în care creștinii primesc dezlegare la pește. Mai exact, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește. Mai mult de atât, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește. Iată care sunt cele 14 zile de care trebuie să țineți cont:
Zilele cu dezlegare la pește
- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – sărbătoare cu cruce roșie
- 26 noiembrie: Sfântul Stelian
- 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul
- 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei – sărbătoare cu cruce roșie
- 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
- 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara
- 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
- 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
- 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
- 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
- 12 decembrie: Sfântul Spiridon
- 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
- 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel
- 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul.