Mitropolitul Banatului, mesaj cu țintă către ministrul Educației: „Dacă v-ați întâlni cu Pitagora, l-ați numi director la o școală?”

Spread the love

Mitropolitul Banatului a lansat un apel la depolitizarea sistemului de învățământ: „Domnule ministru, este un murmur prin lumea aceasta a învățământului, să fie depolitizat, să intre oameni de vocație și de capacitate în funcțiile de conducere”. Ioan Selejan a făcut declarațiile la dezbaterea privind planurile-cadru de liceu 2025, organizată marți în Timișoara.

Potrivit Edupedu.ro, în cadrul dezbaterii, mitropolitul Selejan a întrebat-o pe Aura Danielescu, inspector general al Inspectoratului Școlar Timiș, dacă l-ar numi director de școală pe Pitagora:

„Mai alaltăieri, mergând pe jos pe ulițele cetății Timișoara, m-am întâlnit cu un om care ducea în spinare un triunghi dreptunghic din lemn și m-am înclinat: „Doamne, cine este omul acesta care umblă cu un triunghi dreptunghic prin cetate?”

M-am apropiat de el, m-am uitat mai bine și, ce credeți, cine era? Pitagora. Și l-am întrebat: „Maestre, unde predai?”

Mi-a răspuns: „La școala 152.”

Iar eu: „Cumva, ești director acolo?”

Și mi-a zis: „Nu, pentru că nu m-am înscris în niciun partid.”

Doamna Inspector, spuneți aici, în fața acestor distinși oameni, dacă cumva v-ați întâlni cu Pitagora și dumneavoastră prin oraș, l-ați numit director la o școală în Timișoara?”

Aura Danielescu i-a răspuns că în Timiș nu există problema politizării școlilor: „La Timișoara și Timiș noi suntem bine. V-am ascultat pe dumneavoastră și mi-au plăcut aplauzele din sală, dar nu v-am văzut pe niciunul dintre dumneavoastră la niciun partid. Cred că la Timișoara și Timiș noi suntem bine”.

„Aud ce se întâmplă în țară, însă dacă aici stați bine, așa să fie. Așa că, vă rog acum, la final, cu multă putere, să-l pălmuiți pe Pitagora”, a spus, în final, mitropolitul Banatului.

Potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România, publicat de Ministerul Sănătății și citat de Edupedu.ro, în anul școlar 2023-2024 erau ocupate „prin detașare în interesul învățământului” 2101 posturi de conducere în școli, din care 1.373 posturi de directori și 728 posturi de director adjunct.

Astfel, numărul posturilor de conducere ocupate „din pix”, adică fără concurs, prin numire de către inspectorii puși politic, este cu 765 mai mare decât numărul posturilor rămase neocupate după cele trei valuri de concursuri de director organizate în perioada 2021-2022, explică Edupedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *