Mesajul Preafericitului Părinte Daniel adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români

Spread the love

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români (20 august), în care îi îndeamnă pe românii care trăiesc departe de ţară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămaşi acasă.

În această duminică specială, dedicată românilor aflaţi departe de Ţară, dorim să aducem mulţumiri slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor ortodocşi români din străinătate pentru dragostea statornică faţă de Ţara şi Biserica Mamă şi pentru fidela lor slujire. Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toţi românii care trăiesc departe de ţară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămaşi acasă, străbunici, bunici, părinţi, fraţi şi surori, fii şi fiice, astfel încât distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii şi să se păstreze unitatea familiei”, afirmă Patriarhul.

Patriarhul Daniel aminteşte că grija pastorală şi atenţia specială manifestată de Patriarhia Română faţă de românii de diferite vârste, aflaţi în comunităţile ortodoxe româneşti din afara României, s-au concretizat prin multiplicarea şi intensificarea activităţilor pastoral-misionare, edilitare, social-filantropice şi educaţional-culturale, în cele 1.483 de parohii şi filii şi 71 de aşezăminte monahale ortodoxe româneşti din străinătate.

Biserica Mamă îi sprijină şi îi încurajează pe fiii ei duhovniceşti din diaspora pentru a resimţi bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, prin participarea la viaţa liturgică, prin evenimentele culturale şi prin acţiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, precum şi prin îndemnul păstrării legăturilor cu persoanele vârstnice rămase acasă pentru a nu se simţi inutili şi abandonaţi în propria lor ţară”, se arată în mesaj.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti.

Potrivit sursei citate, comunitatea umană tradiţională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiţia vie, dar şi iubirea milostivă, prin participarea lor la buna creştere a tinerilor, liturghia şi filantropia fiind indiciul unei adevărate vitalităţi duhovniceşti a unei comunităţi creştine.

Biserica este chemată să-şi întărească programul pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să gândească noi forme şi metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile şi aşteptările bătrânilor, dar şi la creşterea şi educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona şi izola în centre de asistenţă, deoarece tinerii şi persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalţi: bătrânii au nevoie de o mângâiere şi de un cuvânt de îmbărbătare, iar tinerii au nevoie de înţelepciunea, răbdarea şi puterea de rugăciune a bătrânilor”, transmite Patriarhul.

Conform mesajului, Biserica Ortodoxă Română face deja eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor, mai mult decât pastoraţia lor, prin diverse centre sociale şi acţiuni sau programe filantropice, Patriarhia Română oferind sprijin concret persoanelor înaintate în vârstă.

De pildă, în Bucureşti, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie, anual, peste 500 bolnavi şi vârstnici primesc găzduire, îngrijire medicală şi consiliere spirituală şi psihologică. Suntem încredinţaţi că această lucrare misionară a Bisericii va spori în toată ţara şi în comunităţile ortodoxe româneşti din străinătate, prin acţiuni multiple de ajutorare a persoanelor vârstnice. Este demn de remarcat că, în prezent, la nivelul Patriarhiei Române funcţionează 21 de centre de zi, 54 de aşezăminte rezidenţiale şi 52 de servicii de îngrijire la domiciliu, toate destinate persoanelor vârstnice”, se mai arată în mesajul adresat de Patriarhul Daniel cu prilejul Duminicii migranţilor români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *