Marșul pentru Viață, în plină desfășurare în toată țara. „Darul vieții pe pământ este un dar pentru eternitate!”
Sâmbătă, 30 martie a.c., se desfășoară Marșul pentru Viață în București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov, Galați și în alte aproape 1.500 de localități din România și Republica Moldova. Tema de anul acesta este „Construim împreună pentru viață”. Evenimentul se află la a XIV-a ediție la nivel național.
„Prin această activitate de încurajare a femeilor însărcinate și de ajutorare a femeilor, a mamelor cu mulți copii, a părinților cu mulți copii, se vede prețuirea pe care creștinii trebuie să acorde darului vieții, pentru că un copil care se naște în lume are șansa de a fi nu doar cetățean al patriei pământești. Darul de a avea copii nu este doar unul de ordin utilitar – să avem copii, să aibă grijă de noi, să ne simțim bine în comuniune, nu în singurătate – ci este și un dar pentru eternitate, pentru că cei care au trăit viață creștină, în sfințenie, pe pământ vor avea șansa să devină sfinți ai lui Dumnezeu în Împărăția Cerurilor. Deci darul vieții pe pământ este un dar pentru eternitate”, a transmis Părintele Patriarh Daniel.
„Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să nască în cele mai bune condiții copilul cu care este însărcinată. Știm că doar prin implicarea generală putem construi această cultură.
Femeile au nevoie:
→ de familie și de prieteni care să le fie alături; de bărbați care să înțeleagă situația femeilor însărcinate și a mamelor și să le sprijine, astfel încât ele să poată avea viață personală, profesională, de familie și activitate socială. Toți avem nevoie de o COMUNITATE de sprijin.
→ de cadre medicale competente, cu statut recunoscut în societate, recompensat material în mod adecvat și cu un orar de lucru civilizat.
→ de asistenți sociali, pregătiți profesional și respectați, care pot interveni în situații dificile; de psihologi, terapeuți, preoți și de alții care pot oferi sprijin sufletesc și psihologic.
→ de instituții/organizații de educație formală și informală, care să educe tinerii și comunitatea despre relații, respect, sprijin, valori.
→ de lideri și formatori de opinie care să conducă dialogul cu toți membrii societății noastre, pentru o informare și educare permanentă.
→ de autorități și actori politici care să înțeleagă problematica sprijinului pentru viață și să construiască o legislație corespunzătoare.
Iar mâine vom celebra puterea COMUNITĂȚII și a COLABORĂRII. De aceea, tema marșului din acest an este CONSTRUIM ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ! ” – au transmis, într-un mesaj pe Facebook, organizatorii Marșului pentru Viață București.

Marșul pentru Viață de la Constanța a început de la ora 13:00 și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Biroul de consiliere și informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”, cu sprijinul altor asociații afiliate la Mișcarea Provita din România – Constanța.
Programul evenimentului este următorul:
– Ora 13:00: În Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va citi o rugăciune de binecuvântare, urmată de discursuri.
– Ora 14:00: Participanții se vor îndrepta către traseul stabilit: Piața Ovidiu – Biserica Greacă – str. Mircea cel Bătrân – Capitol – Biserica „Sf. Îngeri” – Spitalul Județean și retur – b-dul Tomis – Poșta Mare – Catedrala arhiepiscopală.

În contextul evenimentului Marșul pentru viață, Arhiepiscopia Tomisului a deschis Biroul de consiliere și informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” pentru femeile aflate în dificultate și criză de sarcină sau risc de avort, potrivit Ziarul Lumina. Sediul se află la Așezământul „Vasiliada” al Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța (str. Ion Neculce nr. 2G).

Scopul biroului este promovarea dreptului la viață pentru copilul nenăscut, oprirea declinului demografic, informarea privind riscurile și complicațiile majore ale avortului. La nivelul eparhiei a fost creat un grup de specialiști voluntari (duhovnici, psihologi, asistenți sociali și voluntari) care vor prelua apelurile telefonice sau mesajele pe WhatsApp (0731.365.614 sau 0772.221.186) ale mamelor aflate în dificultate și vor stabili modalitățile de sprijinire a cazurilor solicitante. Biroul oferă: servicii gratuite și confidențiale pentru depășirea crizei de sarcină, consiliere psihologică și spirituală, orientare profesională, terapie și ajutor material de urgență.