Mari sfinți pomeniți: Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel
Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în data de 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Sinferopol, din Crimeea. În pofida terorii regimului bolșevic, el a refuzat în mod categoric să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste.
Troparul Sfântului Luca al Crimeei
Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.
Sfântul Vartolomeu
Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos. Sfântul Filip a fost martirizat de către conducătorul cetății, în cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns în Licaonia, iar Sfântul Vartolomeu în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul. Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb. Pentru că la sfintele lui moaște se săvârșeau multe minuni, păgânii au luat sicriul și l-au aruncat în mare. Dar apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea mării, apoi l-a luat și l-a înmormântat cu cinste în biserică. După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.
Troparul Sfantului Apostol Vartolomeu
Apostole sfinte Vartolomeu, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.
Tot astăzi, facem pomenirea:
– Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”;
– Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;
– Sfântului Mucenic Teopempt împreună cu alți patru;
– Sf. Neanisi;
– Sfântul Varnaba.
– Sfântului Luca al Crimeii
Mâine, facem pomenirea Sfinților Cuvioși Onufrie cel Mare și Petru Atonitul.