Licitațiile BOR, clasate: Contractele de construcţie a bisericilor cu bani publici erau acordate într-o modalitate „mistică și subiectivă” în urma unor interacţiuni „lipsite de etică sau imorale”, dar nu ilegale
DNA a clasat dosarul deschis după investigația Recorder despre licitațiile BOR. De caz s-a ocupat procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care a instrumentat și dosarul „Tel Drum” al fostului lider PSD Liviu Dragnea. Investigaţia Recorder, care a primit titlul „Clanul Marelui Alb”, descria o presupusă reţea de prelaţi, oameni de afaceri şi politicieni, patronată de Patriarhul Daniel, care ar fi acordat preferenţial contracte pentru construcţia şi restaurarea bisericilor cu bani publici. DNA a clasat dosarul în ianuarie, dar a anunțat acest lucru abia acum, în urma unei solicitări formulate de G4Media.
În dosar nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat. Acesta a fost clasat pe motiv că „fapta nu există” și că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
Potrivit ordonanţei de clasare consultate de G4media, DNA a clasat dosarul cu argumentul că Biserica Ortodoxă Română este o instituţie de drept privat, care „deși satisface nevoi de interes general și are personalitate juridică”, „nu are calitatea de autoritate contractantă” şi nu se spune legii achiziţiilor publice.
De asemenea, banii publici primiţi de BOR, deși mulți, „nu constituie partea majoritară a bugetului bisericii””.
„În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu (…) nu sunt îndeplinite elementele de tipicitate în sensul că nu a fost identificată o dispoziție din legislația primară care să fie obligatorie pentru reprezentanții bisericii ortodoxe și să fie încălcată de aceștia în procedurile de atribuire a contractelor, lacunele legislative și deciziile de oportunitate privind distribuirea banilor din bugetele publice nefiind criterii de atragere a răspunderii penale”, se mai arată în ordonanţa de clasare consultată de G4media.
Cât despre acuzația de trafic de influenţă, martorii audiaţi nu au confirmat că au fost pretinşi sau că s-ar fi dat bani pentru acordarea preferenţială a contractelor de construcţie şi restaurare a bisericilor. Totodată, ancheta DNA a confirmat că toate contractele erau aprobate personal de Arhiepiscopul Bucureştilor, Patriarhul Daniel. Consilierul patriarhului, Mircea Podoleanu, a descris, în audierile la DNA, modalitatea BOR de acordare a contractelor de construcţie şi restaurare a bisericilor: se organiza o licitaţie, deşi legea nu solicită acest lucru în cazul BOR, ca în final ultimul cuvânt să-l aibă tot Patriarhul Daniel. Dacă acesta nu binecuvânta decizia comisiei de licitaţie, atunci licitaţia se relua.
G4Media citează apoi o serie de afirmații interesante făcute de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan în acest caz.
„Din analiza declarațiilor martorilor și a documentelor existente la dosarul cauzei a reieșit că interacțiunile dintre persoanele cu putere de decizie din cadrul bisericii ortodoxe, persoanele din cadrul departamentului PMB care se ocupă de lăcașele de cult și persoanele private care colaborează cu biserica ortodoxă pot fi calificate ca lipsite de etică sau imorale, însă acestea nu se circumscriu în speța de față elementelor infracțiunii de trafic de influență. Este evident că organizația neguvernamentală se comportă în realitate ca o societate comercială, chiar dacă o parte din proiectele sale sunt finanțate de stat, spre deosebire de proiectele altor operatori economici de drept privat, și că mimează o procedură concurențială și imparțială pentru atribuirea contractelor, deși nu are o obligație legală de a avea o astfel de procedură, iar în concret modalitatea de derulare a selecției este mistică și subiectivă”, se mai arată în ordonanţa de clasare.