L-a iritat și pe Patriarhul Daniel: Clarificări despre un preot celebru – A fost SCOS din activitate

Spread the love

Un fost preot celebru, Emilian Prodan, care are o emisiune la postul de televiziune Etno TV, l-a enervat la culme pe Patriarhul Daniel. Prodan susține, în toate emisiunile sale, că este preot al Bisericii Ortodoxe Române. Ba, mai mult, în unele dintre ele spune că Patriarhul Daniel l-a trimis să slujească și în Muntenegru. Însă, nimic mai fals.

Patriarhul Daniel a ținut să facă o serie de precizări despre falsul preot, din postura sa de arhiepiscop al Bucureștilor.

„În legătură cu situația canonico-juridică a fostului preot Emilian Prodan, facem cunoscut faptul că, potrivit adresei nr. 378/12.04.2024 a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Galaction a aprobat cererea de retragere pentru totdeauna din activitatea clericală a fostului preot Emilian Prodan. Astfel, începând cu data de 26 martie 2024, fostul preot Emilian Prodan a revenit la statutul de laic, în conformitate cu prevederile art. 134, alin. 1, lit. c) şi art. 134, alin. 4 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Aşadar, domnul Emilian Prodan nu mai are calitatea de preot, pierzând dreptul de a purta haine sau veşminte preoţeşti, precum şi de a oficia slujbe bisericeşti. De asemenea, menţionăm că domnul Emilian Prodan promovează, printre altele, o „învăţătură” total străină de cea a Bisericii Ortodoxe, o aşa-zisă „sacroterapie” pe care o asociază fraudulos cu învăţătura creştină. Referitor la construcţia ridicată de către domnul Emilian Prodan în oraşul Voluntari, Aleea Freziilor, nr. 10, jud. Ilfov, unde este bine cunoscut că acesta îşi desfăşoară activitatea liturgică în mod necanonic, precizăm că această construcţie nu este înscrisă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, fiind edificată în Arhiepiscopia Bucureştilor, fără binecuvântarea episcopului locului. Recent, după cum s-a observat din mass-media, domnul Emilian Prodan se află în strânse legături cu o structură bisericească necanonică din Muntenegru, care nu este recunoscută de către celelalte Biserici Ortodoxe. Prin asocierea cu aşa-zisa „Biserică Ortodoxă din Muntenegru”, care nu se regăseşte nici în lista cultelor religioase recunoscute, nici în lista asociaţiilor religioase din România, domnul Emilian Prodan încearcă să inducă în eroare credincioşii că este preot creştin-ortodox.”, anunță Arhiepiscopia Bucureștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *