Kirill al Rusiei i-a scris Patriarhului Daniel: „O serie de arhipăstori, preoți și mireni din Ucraina au fost arestați și întemnițați în dosare penale false”

Spread the love

Pe 24 august 2024, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a adresat o scrisoare urgentă Patriarhului Daniel al României, în care și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la adoptarea unei noi legi de către Rada Supremă a Ucrainei. Legea, intitulată „Cu privire la protecția ordinii constituționale în sfera activităților organizațiilor religioase”, vizează interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene, o măsură care ar putea avea consecințe grave asupra celor 500.000 de români ortodocși din Ucraina.

Patriarhul Kirill a subliniat contradicțiile flagrante ale acestei legi cu normele constituționale ale Ucrainei și cu acordurile internaționale privind drepturile omului, subliniind că această măsură legislativă reprezintă un atac direct asupra Ortodoxiei canonice. Patriarhul Moscovei a cerut Patriarhului Daniel, alături de alți lideri ai Bisericilor Ortodoxe și de reprezentanți ai organizațiilor religioase internaționale, să ridice o voce comună în apărarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a credincioșilor săi.

Scrisoarea a fost trimisă și către Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, și către alte personalități religioase și lideri internaționali, inclusiv către Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Kirill a atras atenția asupra persecuțiilor continue la care sunt supuși preoții și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, menționând că adoptarea acestei legi ar putea duce la confiscarea în masă a bisericilor și la pierderea locurilor de rugăciune pentru milioane de ortodocși.

Patriarhul Kirill a încheiat scrisoarea solicitând sprijinul comunității internaționale și al Bisericilor surori pentru a proteja drepturile religioase și pentru a preveni implementarea acestei legi care ar afecta grav comunitatea ortodoxă din Ucraina, inclusiv pe cei 500.000 de români ortodocși. Mesajele Patriarhului Kirill către Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale:

„Cu un sentiment de profundă îngrijorare vă informez că, la 20 august 2024, Parlamentul Ucrainei a adoptat legea „Cu privire la protecția ordinii constituționale în sfera activităților organizațiilor religioase”, al cărei scop propriu-zis este interdicția legislativă asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Contradicțiile flagrante ale prevederilor acestei legi cu normele Constituției Ucrainei, acordurile sale internaționale, drepturile omului și principiile fundamentale ale dreptului au fost menționate în mod repetat în documentele marilor organizații internaționale pentru drepturile omului.”

Preasfințitul Părinte Patriarh Chiril s-a adresat Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe cu o cerere frățească „de a aduce sfinte rugăciuni pentru întărirea arhipăstorilor, păstorilor și credincioșilor ortodocși din Ucraina și să ridice vocea Întâistătătorului în apărarea lor”.

În discursurile sale adresate conducătorilor Bisericilor neortodoxe și comunităților inter-creștine, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat că „De mulți ani, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost persecutată de guvernul ucrainean. A fost lansată o campanie calomnioasă anti-bisericească împotriva clerului și a credincioșilor săi în mass-media, având ca scop defăimarea Ortodoxiei canonice, precum și provocarea și justificarea violenței, bătăi ale credincioșilor și clerului și confiscări în masă ale bisericilor, numite „tranziții voluntare”. O serie de arhipăstori, preoți și mireni au fost arestați și întemnițați în dosare penale false. Nereușind să slăbească Biserica canonică din Ucraina, nefiind reușit să-i zdruncine unitatea, autoritățile au decis să o interzică complet. Ca urmare a adoptării actualei legi, sute de mănăstiri, mii de comunități, milioane de credincioși ortodocși din Ucraina se vor afla în afara cadrului legal, pierzându-și proprietatea și locul de rugăciune. Contradicțiile flagrante ale prevederilor acestei legi cu normele Constituției Ucrainei, acordurile sale internaționale, drepturile omului și principiile fundamentale ale dreptului au fost enunțate în mod repetat în documentele marilor organizații pentru drepturile omului. Politica antibisericească a autorităților ucrainene este criticată de comunitatea internațională de mulți ani. Patriarhia Moscovei a mărturisit în repetate rânduri despre situația credincioșilor ucraineni și despre persecuția lansată împotriva lor”.

PF Kirill a făcut, de asemenea, apel la șefii și reprezentanții Bisericilor neortodoxe și ai organizațiilor religioase să își ridice vocea în apărarea credincioșilor persecutați ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Patriarhul Kirill a transmis tuturor destinatarilor o declarație a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 22 august, care condamnă această lege și conține poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu situația actuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *