Judecătorii CCR au respins inițiativa cetățenească „Luna Iunie – Luna Identității Creștine”

Spread the love

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată „Luna Iunie – Luna Identității Creștine”. Această inițiativă cetățenească nu a reușit să adune minimul necesar de 100.000 de semnături. Grupul de inițiativă civică dorea să impună luna iunie ca o sărbătoare a creștinătății pentru că în această perioadă sunt foarte multe sărbători creștine.

„În ședința din data de 26 martie 2024, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată „Luna Iunie – Luna Identității Creștine” nu îndeplinește condițiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituție. În exercitarea atribuției prevăzute la art.146 lit.j) din Constituție de a verifica inițiativa legislativă a cetățenilor, Curtea are în vedere dispozițiile art.74 alin.(1) și (2) din Constituție, în raport cu care examinează:

– întrunirea numărului minim de susținători pentru promovarea inițiativei, prevăzut la art.74 alin.(1) teza întâi din Constituție (cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot), precum și respectarea dispersiei teritoriale în județe și în municipiul București, prevăzută de art.74 alin.(1) teza a doua din Constituție (cetățenii care inițiază revizuirea trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul inițiativei);

– respectarea limitelor impuse de art.74 alin.(2) din Constituție în privința inițiativelor legislative cetățenești (inițiativa legislativă să nu aibă ca obiect probleme fiscale, cu caracter internațional, amnistia și grațierea).

Din verificarea realizată, Curtea a observat că nu a fost întrunit numărul minim de susținători pentru promovarea inițiativei, prevăzut la art.74 alin.(1) teza întâi din Constituție, și nu a fost respectată dispersia teritorială în județe și în municipiul București, prevăzută de art.74 alin.(1) teza a doua din Constituție. Curtea a mai reținut că propunerea legislativă nu vizează probleme fiscale, cu caracter internațional, amnistia și grațierea, fiind în acord, sub acest aspect, cu art.74 alin.(2) din Constituție.

Hotărârea este definitivă și general obligatorie.”, arată un comunicat al CCR.

Ce presupunea inițiativa

„Identitatea creștină se referă la apartenența profundă la valorile, credința și practicile creștine, la modul în care creștinul integrează credința sa în viața de zi cu zi. Identitatea creștină înseamnă, în primul rând, credința în Iisus Hristos. Temelia identității creștine este credința în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul, în jertfa și în învierea Lui. Fidelitatea față de Scriptură și de principiile și valorile biblice este o parte esențială a identității creștine. Creștinii se ghidează, în interacțiunea cu ceilalți și în societate în general, după aceste principii, care constituie „farul” lor moral și spiritual. Creștinii își manifestă identitatea prin practici religioase specifice, cum ar fi rugăciunea, participarea la slujbe, studiul Scripturii ori botezul. În egală măsură, identitatea și convingerile creștine se exprimă și prin participarea activă la viața comunității, la biserică dar și în afara acesteia. Deși înțelegerea identității creștine poate varia în funcție de tradiție și confesiune, toți creștinii au în comun aceleași valori fundamentale.”.

Luna iunie e plină de sărbători creștine și de zile importante pentru români:
1.         Înălțarea Domnului poate fi în iunie, în funcție de data Sfintelor Paști; tot atunci comemorăm Ziua Eroilor
2.         Rusaliile / Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh poate fi în iunie, în funcție de data Sfintelor Paști
3.         Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, poate fi în iunie
4.         Sărbătoarea Corpus Christi
5.         Sărbătoarea Inima Sacră a lui Iisus
6.         Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sau Sânzienele, pe 24 iunie
7.         Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie

Zile importante pentru familie și pentru identitatea sau cultura românească:

  • 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului: creștinii iubesc copiii și sunt pro-viață
  • 5 iunie – Ziua Învățătorului
  • 6 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Ciprian Porumbescu
  • 9 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Ion Luca Caragiale
  • 15 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Mihai Eminescu
  • 20 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Traian Dorz
  • 24 iunie – Ziua Universală a Iei
  • 26 iunie – Ziua Drapelului Național
  • 29 iunie – Ziua Dunării
  • Iunie e prima lună de vară, un anotimp propice pentru concedii, excursii, pelerinaje sau diverse evenimente publice în aer liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *