ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu: „Nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină!”

Spread the love

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie anunță că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după ce Bănescu l-a criticat pe Teodosie pentru dosarul de cumpărare de influență în care a fost chemat să dea declarații, notează Euronews.

Avocata Arhiepiscopului Tomisului, Irina Luminiţa Stanciu, a anunţat că va sesiza instanţa civilă împotriva purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după ce acesta a declarat, referindu-se la punerea sub acuzare a lui IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul „care frapează şi mâhneşte”, iar „apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”. Avocata Irina Luminiţa Stanciu consideră că Vasile Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină şi că ar trebui demarată o anchetă în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Avocata Irina Luminiţa Stanciu a reamintit că săptămâna trecută Arhiepiscopului Tomisului i-a fost schimbată încadrarea din suspect în inculpat în dosarul în care este cercetat de DNA Constanţa pentru cumpărare de influenţă.

„În cursul zilei de 18 ianuarie 2024, Înalt Prea Sfinţia sa Teodosie s-a prezentat la DNA – Serviciul Teritorial Constanţa însoţit de cei doi avocaţi pentru a I se schimba calitatea de suspect pe care a avut-o în calitatea de inculpat. Această calitate de inculpat este o procedură care se efectuează în urmărirea penală cât timp s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, însă asta nu înseamnă că în mod automat va suporta rigorile impuse de legea penală, cum ar fi o condamnare penală. Noi susţinem în mod cert nevinovăţia Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, vorbim de mijloace de probă care au fost administrate în opinia noastră în mod neloial. Singurule mijloace de probă sunt înregistrările audio-video depuse de o persoană care nu are calitatea de organ de urmărire penală şi nici nu a avut o autorizaţie din partea legii pentru a efectua aceste înregistrări”, a precizat avocata.

Ea s-a referit apoi la afirmaţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Faţă de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în ziua de 18 ianuarie 2024 şi afirmaţiile pe care domnia sa le-a făcut în cadrul emisiunii, pot să vă spun că acestea au adus o atingere gravă principiului prezumţiei de nevinovăţie. Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Prezumţia de nevinovăţie, după cum bine ştim, este reglementată de dispoziţia articolului 4 din Codul de Procedură Penală, principiul prezumţiei trebuie respectat astfel încât acest principiu trebuie să ofere inculpatului o protecţie sporită şi împotriva măsurilor ce se iau cât şi împotriva abuzurilor şi a oprobiului public. Să nu uităm, principiul prezumţiei de nevinovăţie reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate, care presupune că o persoană este nevinovată până la o probă contrarie”, a mai transmis Irina Luminiţa Stanciu.

Ea a anunţat că îl va da în judecată pe Vasile Bănescu.

Domnul Vasile Bănescu foloseşte această ocazie pentru o răzbunare personală fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi. În atare condiţie, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române şi cred că ar trebui demarată o anchetă şi o cercetare disciplinară în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Văzând declaraţiile pe care domnul Bănescu a înţeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunţ cu această ocazie că voi sesiza instanţa civilă cu acţiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituţiile statului şi să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”, a mai afirmat avocata Arhiepiscopului Tomisului.

Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat Vasile Bănescu.

La începutul lunii decembrie, DNA a anunțat că a început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Arhiepiscopul Tomisului a fost audiat joi, 18 ianuarie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, iar la ieșire acesta a declarat că nu i s-a mai adus „mai nimic” la cunoștință.

De-a lungul timpului ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu au mai avut schimburi acide de replici pe fondul discursului controversat al Arhiepiscopului Tomisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *