ÎPS Calinic al Argeșului a fost operat, de ziua lui. Patriarhul Daniel: „Timpul vieții dăruit nouă de Dumnezeu se sfințește prin rugăciuni sfinte și prin fapte izvorâte din iubire smerită și darnică”

Spread the love

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, aniversează, joi, împlinirea vârstei de 80 de ani, zi în care ierarhul argeșean a fost operat la rotulă, după ce și-a fracturat-o la o slujbă. Patriarhul Daniel a ținut să îi fie alături colegului său din Sfântul Sinod și i-a transmis un mesaj de încurajare și felicitări.

„Înaltpreasfinția Voastră,

Hristos a înviat!

Cu prilejul aniversării a 80 de ani de viața a Înaltpreasfinției Voastre, vă adresăm alese felicitări, dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Dumnezeu în lucrarea pastorală și misionară pe care o desfășurați. Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinției Voastre și asupra clerului și credincioșilor din istorica eparhie a Argeșului și Muscelului pe care o păstoriți.

Timpul vieții dăruit nouă de Dumnezeu se sfințește prin rugăciuni sfinte și prin fapte izvorâte din iubire smerită și darnică, în care lucrează tainic harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) și „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să vă dăruiască însănătoșire grabnică și mult ajutor în continuare pentru slujirea Bisericii noastre și a poporului român!

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!

Cu părintească binecuvântare și frățească dragoste în Hristos,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în scrisoare.

Totodată, ÎPS Calinic le-a mulțumit medicilor care l-au operat și îl îngrijesc la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca,, precum și Patriarhului Daniel. Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a fost operat cu succes, la piciorul stâng, pentru refacerea afecțiunii suferite la rotulă. El se simte bine și urmează procedurile medicale postoperatorii specifice.

Înaltpreasfinția Sa, multumește cu recunoștință, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru rugăciuni și mesajul adresat cu prilejul aniversării zilei de naștere, domnului doctor conferențiar universitar Ene Răzvan, șeful secției de ortopedie, doamnei doctor Liliana Mirea, șefa Secției ATI, cadrelor medicale de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, tuturor Ierarhilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, clerului, cinului monahal, credincioșilor și credincioaselor, pentru toate rugăciunile, gândurile de încurajare și de felicitare. Domnul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți cu pace, sănătate deplină, și bucurie sfântă!”, e mesajul Înaltului Calinic.

Credincioșii și clericii din eparhia sa i-au transmis ierarhului spitalizat un mesaj de ”La mulți ani”.

„Din traista cu stele a lui Dumnezeu, acum 80 de veri, a apărut, în frumusețea lumii văzute, în Cracăul-Negru din Țara Mușatinilor, pruncuțul Constantin, care, atunci când Dumnezeu a binevoit, pentru că toată vremea-și vreme, a ajuns în demnitatea de Arhiereu în Cetatea Basarabilor, în Eparhia Argeșului și Muscelului. La ceas aniversar, clerul, cinul monahal, credincioșii argeșeni și musceleni, precum și ostenitorii de la Protopopiate și Centrul Eparhial, înalță rugăciuni către Bunul Dumnezeu și Maica Domnului, pentru a dărui sănătate, pace și întru toate bună sporire, Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul! Întru mulți și binecuvântați ani, ocrotiți de Sfinții Argeșului și Muscelului!”, se arată în mesajul trimis Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului s-a născut în 6 iunie 1944 în localitatea Cracăul Negru, comuna Crăcăuani, județul Neamț. Înaltpreasfinţia Sa a studiat la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968), absolvind cu lucrarea de licență: Lupta profeților împotriva formalismului (sub îndrumarea Pr. Prof. dr. Nicolae Neaga). În 6 septembrie 1964 a fost hirotonit diacon celib, apoi preot, la 8 septembrie 1964. A slujit ca preot în Parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971). A fost tuns în monahism la Mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic. Aici, a îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la Mănăstirea Cernica (1974-1977); a fost numit stareţ al Mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al Mănăstirii Cernica (1981-1985). În 30 septembrie 1985 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul şi cu reşedinţa la Mănăstirea Curtea de Argeş. În această demnitate a fost hirotonit şi instalat în 17 noiembrie 1985. În 12 februarie 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, cu jurisdicţie peste judeţele Argeş şi Teleorman. Ca locţiitor de episcop, în 4 aprilie 1990, a fost numit arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul, ales episcop eparhiot în 27 septembrie 1990 şi înscăunat în 18 noiembrie 1990. În anul 2009, prin ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la rangul de Arhiepiscopie, a devenit arhiepiscop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *