Ierarhul martir Grigorie Leu, otrăvit de Petru Groza la o masă protocolară

Spread the love

În data de 1 martie se împlinesc 76 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Grigorie Leu, fost ierarh al eparhiilor Argeșului și Hușilor, cunoscut pentru opoziția sa fermă față de regimul comunist. Atitudinea sa curajoasă i-a adus însă un sfârșit tragic, fiind otrăvit în urma unei vizite oficiale la Guvern.

Născut la 2 mai 1881, în județul Vaslui, Grigorie Leu a urmat Seminarul inferior de la Roman și pe cel superior „Veniamin” din Iași, continuând apoi studiile la Facultatea de Teologie din București. În 1910, la doar 29 de ani, a fost numit preot spiritual al Seminarului „Central” din București, funcție pe care a deținut-o până în 1916, la intrarea României în Primul Război Mondial.

După război, a fost ales director al Seminarului Teologic din Ismail, funcție pe care a deținut-o până în 1924, când a devenit Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În 1936, a fost ales Episcop al Argeșului, iar patru ani mai târziu a fost transferat la Episcopia Hușilor, unde a păstorit până în 1949.

În data de 25 februarie, Episcopul Grigorie Leu a fost chemat la Guvern de președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, pentru consultări cu privire la demersurile repetate ale episcopului. Înainte de plecare, a fost invitat de către prim-ministru la o masă protocolară. Îndreptându-se spre casă, a început să se simtă rău, dându-și astfel seama că a fost otrăvit.

La scurt timp, starea Episcopului s-a agravat. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 1 martie 1949.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *