Eveniment special, de 1 Iunie, la Mănăstirea Căldărușani. „Copiii sunt darurile lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate”
Consiliul Județean Ilfov organizează evenimentul „Copiii sunt darurile lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate”, joi, 1 iunie, la Mănăstirea Căldărușani, a anunțat instituția. Evenimentul începe la ora 13, iar în cadrul său va conferenția Părintele Stareț, Arhimandrit Lavrentie Gâță.
„Desfășurat cu tema participării active a copiilor la viața și activitatea comunităților parohiale, evenimentul aduce în atenție creșterea spirituală a familiei creștine, educația religioasă a copiilor și a tinerilor și șansa acestora de a se cunoaște mai bine și de a conștientiza care sunt valorile comunității din care fac parte, prin participarea la programe educaționale, culturale și artistice”, spune CJ Ilfov.
Instituția a precizat că evenimentul face parte din activitățile proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani”, ce implică activ mânăstirea în activități sociale și cultural-educaționale, cu impact pozitiv asupra organizării de acțiuni comune benefice societății și a dezvoltării potențialului istoric și religios al județului Ilfov.
CJ Ilfov a vorbit și despre Mănăstirea Căldărușani, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri ortodoxe din Muntenia.
„Așezată în mijlocul peninsulei ce se avântă îndrăzneț în apele lacului Căldărușani și înconjurată de renumitul codru al Vlăsiei, altădată loc de refugiu al haiducilor și băjenarilor, Mănăstirea Căldărușani își trage numele de la configurația terenului ce seamănă cu o căldărușă. Hrisoavele vremii îl menționează pe voievodul Matei Basarab drept ctitor, iar anul 1638 ca dată de întemeiere, domnul cumpărând în acest scop o parte din satul Căldărușani încă din primăvara anului 1637”, se mai arată în același comunicat.
„În anul 1653, mănăstirea este vizitată de Patriarhul Macarie al Antiohiei însoțit de diaconul său Paul de Alep, care menționa, plin de admirație față de această ctitorie voievodală: «Este înconjurată de o apă fără sfârșit și fără fund, are hramul Sfântul Dimitrie, se numește Căldărușani. Este vestită în această țară, fiind una din mănăstirile cele mai mari; este clădită tot de răposatul Matei voievod. Clădirea este întinsă și cu totul nouă din temelie, cu o biserică de o nespusă frumusețe, cu chilii și încăperi de o măreție domnească.»”, a conchis CJ Ilfov.