Director de agenție de presă din România s-a făcut călugăr
În Postul Nașterii Domnului, în presa din România are loc un moment inedit. Unul dintre directorii de agenții de presă a decis să intre în viața monahală. Este vorba despre Aurelian Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica, care a primit tunderea în monahism sub numele Nicolae. La câteva zile de la depunerea voturilor monahale, părintele Nicolae Iftimiu a primit slujirea diaconiei. Hirotonia a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, sâmbătă, la Paraclisul Catedralei Naționale.
„Avem nădejde bună că va răspunde cum se cuvine acestei chemări”, a spus la finalul slujbei PS Paisie care a explicat taina oficiată, originea și semnificația termenului grecesc de diacon, scrie basilica.ro. „Prin primirea harului diaconiei, părintele Nicolae a ales să slujească lui Dumnezeu și Bisericii”, a subliniat Preasfinția Sa.
La eveniment au fost prezenți părinții ierodiaconului, duhovnicul său, Arhimandritul Siluan Antoci de la Mănăstirea nemțeană Brusturi, dar și colegi, cunoștințe, colaboratori.
„Diaconul își asumă în egală măsură slujirea lui Dumnezeu și slujirea oamenilor”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie.
Ierarhul a menționat că „pe lângă slujirea la mese, la agapele bucuriei, diaconii aveau și ei slujirea de a propovădui Evanghelia lui Hristos și chiar de a boteza.
„În slujbele Bisericii, diaconii aveau încă din vechime misiunea de a-i ajuta pe apostoli, pe episcopi și preoți la săvârșirea Sfintelor Taine, da și la vizitarea și ajutorarea celor bolnanvi, a văduvelor, a celor necăjiți și săraci. Hirotonia este publică și se săvârșește în timpul Sfintei Liturghii în fața tuturor pentru că diaconul – în cazul nostru ierodiaconul Nicolae – va sluji public tuturor credincioșilor Bisericii iar comunitatea de credință trebuie să-l recunoască pe noul hirotonit ca având alt statut, acela de părinte, slujitor”, a spus PS Paisie. Însă, „deși hirotonia este publică, aceasta este o Sfântă Taină care se trăiește înăuntru, în sufletul noului hirotonit”, a adăugat ierarhul.
„Cel care primește cu vrednicie taina este schimbat dumnezeiește, este transformat duhovnicește, este curățit și sfințit pentru a-I sluji lui Dumnezeu”.
Pentru a sublinia importanța hirotoniei, Episcopul vicar patriarhal a făcut referire la timpul Vechiului Testament când un grup de 250 de oameni răzvrătiți, conduși de Core, au vrut să slujească fără a fi de fapt preoți. Aceștia, spune Scriptura „au fost duși de vii în locuința morților pentru că au batjocorit preoția lui Dumnezeu”.
„Nu ne putem juca de-a preoția cu Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie. „Core însemna gheață în limba veche ebraică. Dacă avem inima de gheață, calculată, trufașă iar ochii noștri caută mai mult spre venituri, spre poziție socială, spre laude deșarte nu putem sluji cu adevărat lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea slujitori evlavioși, credincioși, smeriți. La această slujire sfântă este chemat astăzi fratele nostru, părintele ierodiacon Nicolae și avem nădejde bună că va răspunde cum se cuvine acestei chemări”, a spus ierarhul.
PS Paisie a menționat că ierodiaconul Nicolae, în vârstă de 36 de ani, este consilier patriarhal și o persoană pasionată de cultura teologică, de muzica bisericească și de limbi străine.
La final, Episcopul vicar patriarhal i-a urat noului diacon „o slujire sfântă, mântuitoare spre folosul Bisericii și spre slava lui Dumnezeu”.
Ierodiaconul Nicolae Iftimiu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București. Din septembrie 2015 este directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. Pe lângă activitatea de la Basilica.ro, părintele Nicolae a cântat în ultimii 9 ani în strana Paraclisului Catedralei Naționale, făcând parte din grupul psaltic Anasatasis.
Un alt teolog care s-a călugărit este Mihai Grigoriu, paracliser la Catedrala Patriarhală, de acum Monahul Macarie.
Tânărul monah, care a primit în cadrul slujbei numele Macarie, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și s-a remarcat în activitatea sa ca un râvnitor ostenitor al Catedralei Patriarhale, fiind paracliser în acest loc din anul 2006.
Părintele Macarie a publicat Viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Catedrala Patriarhală. Mărturii Epigrafice și a coordonat realizarea volumului Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – Cuvinte către pelerini, studii și mărturii contemporane.