Dieta de post a călugărilor de pe Muntele Athos: Secretul longevității și sănătății fizice și spirituale
Dieta de post „Muntele Athos” oferă o incursiune fascinantă în tradițiile culinare ale călugărilor greci, care, de secole, combină grija pentru sănătatea fizică cu aprofundarea spiritualității. Inspirată de stilul de viață simplu și dedicat al monahilor de pe Muntele Athos, această dietă se bazează pe ingrediente naturale și hrănitoare, respectând cu strictețe regulile postului ortodox. Oferind o gamă variată de preparate vegetale, pline de fibre și antioxidanți, dieta nu doar că favorizează sănătatea corpului, dar contribuie și la purificarea sufletului, prin disciplina postului și a meditației, reformulează Realitatea.net.
„Slăbești, arăți mai tânăr și trăiești mai mult” este motto-ul dietei de post mediteraneană inspirată de călugării de pe Muntele Athos.
De ani de zile cunoaștem beneficiile dovedite ale dietelor mediteraneene, dar acum există o abordare nouă și accesibilă, inspirată de stilul de viață al călugărilor greci de pe Muntele Athos. Studiile au arătat că în comunitățile lor izolate, cancerul este aproape inexistent, iar accidentele vasculare cerebrale, infarctele și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, sunt extrem de rare. De asemenea, s-a demonstrat că acești călugări trăiesc, în medie, cu câțiva ani mai mult decât bărbații din Grecia continentală.
Principiul de bază al dietei Muntelui Athos este un plan alimentar care nu implică numărarea caloriilor, ci se bazează pe o dietă tradițională grecească, caracterizată printr-o cantitate mare de legume, fasole, fructe, nuci, cereale integrale și ulei de măsline.
Planul urmărește un ciclu de trei zile diferite: trei zile de „post”, trei zile cu o alimentație moderată și o zi de „sărbătoare”, în care poți consuma orice dorești, atât mâncare, cât și băuturi.
Pe parcursul întregului proces, ești încurajat să consumi o cantitate mare de legume de sezon, pește și pui, și să adopți un aport moderat de vin roșu. Dieta Muntelui Athos vizează schimbarea modului în care te raportezi la mâncare și la alimente, având ca scop aplicarea beneficiilor pentru sănătate ale regimului călugărilor într-un mod practic și adaptat stilului nostru de viață.
Zilele de post sunt dedicate alimentației exact ca a călugărilor de pe Muntele Athos, constând într-o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, recomandată de nutriționiști. Trei zile pe săptămână, de exemplu luni, miercuri și vineri, ar trebui să fie rezervate postului.
Alimente complet interzise
Sunt complet interzise:
Lactate – lapte, brânză, unt, iaurt, smântână
Carne – carne de vită, porc, produse din carne
Pește sau crustacee – creveți, calmari, produse din pește
ouă
Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte
Chips și alte gustări
Dulciuri, ciocolată și dulciuri
Zahăr și băuturi cu zahăr
Alcool
Uleiuri și grăsimi
Maioneza si sosuri grase pentru salata
Ce poți mânca
Nelimitat
Legume (cu excepția avocado și cartofi)
Fructe
Ceaiuri din plante
Apă
Condimente, ierburi și piper
Cu moderație
Cartofi
Paste
Cereale – orez, grâu bulgur, cușcuș, quinoa, orz, ovăz
Pâine – de preferință integrală
Biscuiți simpli, prăjituri de ovăz și grisine
Suc de fructe (nu mai mult de două pahare mici pe zi)
Avocado (nu mai mult de o jumătate de zi)
Leguminoase – mazăre, linte, fasole, fasole, fasole
Spray de măsline și măsline
Miere
Condimente și sosuri
Fructe uscate, nuci și semințe (nu mai mult de o mână pe zi)
Ceai și cafea (fără lapte sau zahăr)
Sare
3 zile de moderație
Zilele de moderație sunt mai variate decât zilele de post, dar dimensiunea porției este cheia. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate alimentației moderate, de exemplu marți, joi și duminică.
Sunt interzise
Carne roșie sau produse din carne – cârnați, burgeri, șuncă, slănină
Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte
Zahăr sau băuturi cu zahăr
Chips și alte gustări
Dulciuri și dulciuri
Prajituri, biscuiti, cornuri si produse de patiserie
Se pot mânca nelimitat:
Fructe
Legume (cu excepția avocado și cartofi)
Ceaiuri din plante/fructe
Apă
Condimente, ierburi și piper
Cereale – orez, cușcuș, abia, ovăz
Leguminoase – fasole și linte
Nuci si seminte
Pâine – de preferință integrală
Biscuiți, prăjituri de ovăz și grisine
Cartofi
Avocado
Sucuri de fructe
Măsline și ulei de măsline
Miere
Iaurt grecesc
Lapte semi-degresat sau degresat
Brânză (o bucată mică)
Cantitate mică de unt
Ouă
Fructe de mare
Pui
Alcool (de preferință vin roșu, și nu mai mult de 2 unități pe zi)
Fructe uscate și nuci
Sare
Ziua de sărbătoare
O dată pe săptămână, ai permisiunea de a face o pauză, ceea ce înseamnă că te poți răsfăța cu orice îți dorești. Este permis orice, de la carne roșie la alcool, atâta timp cât nu exagerezi. Ziua de sărbătoare este gândită pentru a elimina senzația de privare pe termen lung.
Această zi ajută, de asemenea, la reducerea sentimentelor de vinovăție, permițându-ți să te bucuri de mese alături de prieteni sau de petreceri, fără să te simți vinovat. O zi de sărbătoare pe săptămână ar putea fi, de exemplu, sâmbăta.
Meniu pentru o săptămână tipică
Luni (ziua postului)
Mic dejun: Măr înăbușit la cuptor, cu ovăz
Prânz: ardei prăjit, spanac și salată de portocale
Cina: Supa de dovlecei
Marți (Ziua Moderării)
Mic dejun: omletă cu pâine prăjită de secară
Pranz: Supa de coriandru si nuca de cocos
Cina: Pește la cuptor cu pătrunjel și ceapă
Desert: Salată de fructe cu ananas, fructe de pădure și mentă
Salata de fasole alba cu ceapa de primavară și pătrunjel
Miercuri (ziua postului)
Mic dejun: piersici la gratar
Prânz: supă marocană de morcovi și năut
Cina: Chilli cu fasole neagră
Joi (Ziua Moderației)
Mic dejun: iaurt grecesc cu granola si fructe
Prânz: Salată de macrou cu roșii cherry și fasole
Cina: pui asiatic poșat cu fasole verde
Desert: Pepene galben cu apă de trandafiri
Un tajin de legume cu morcovi, roșii și năut
Vineri (ziua postului)
Mic dejun: Muesli cu suc de fructe
Prânz: Salată de fasole albă cu ceapă și pătrunjel
Cină: Tajine de legume cu morcov, roșii tocate și năut
Sâmbătă (Ziua Sărbătorii)
În această zi, ar trebui să vă relaxați planul de dietă și să mâncați tipurile de alimente pe care le-ați mâncat înainte de a începe. Acesta este momentul perfect pentru mese, pentru coacere sau pentru a vă răsfăța cu dulciurile pe care le iubiți, amintiți-vă doar obiectivele și încercați să vă distrați fără să treceți peste bord.
Duminică (Ziua Moderării)
Mic dejun: Clatite cu banane
Prânz: Supă de pui cu morcov, cartofi dulci și țelină
Cina: Spaghete cu praz și dovleac
Desert: înghețata de banane