Dieta de post a călugărilor de pe Muntele Athos: Secretul longevității și sănătății fizice și spirituale

Spread the love

Dieta de post „Muntele Athos” oferă o incursiune fascinantă în tradițiile culinare ale călugărilor greci, care, de secole, combină grija pentru sănătatea fizică cu aprofundarea spiritualității. Inspirată de stilul de viață simplu și dedicat al monahilor de pe Muntele Athos, această dietă se bazează pe ingrediente naturale și hrănitoare, respectând cu strictețe regulile postului ortodox. Oferind o gamă variată de preparate vegetale, pline de fibre și antioxidanți, dieta nu doar că favorizează sănătatea corpului, dar contribuie și la purificarea sufletului, prin disciplina postului și a meditației, reformulează Realitatea.net.

„Slăbești, arăți mai tânăr și trăiești mai mult” este motto-ul dietei de post mediteraneană inspirată de călugării de pe Muntele Athos.

De ani de zile cunoaștem beneficiile dovedite ale dietelor mediteraneene, dar acum există o abordare nouă și accesibilă, inspirată de stilul de viață al călugărilor greci de pe Muntele Athos. Studiile au arătat că în comunitățile lor izolate, cancerul este aproape inexistent, iar accidentele vasculare cerebrale, infarctele și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, sunt extrem de rare. De asemenea, s-a demonstrat că acești călugări trăiesc, în medie, cu câțiva ani mai mult decât bărbații din Grecia continentală.

Principiul de bază al dietei Muntelui Athos este un plan alimentar care nu implică numărarea caloriilor, ci se bazează pe o dietă tradițională grecească, caracterizată printr-o cantitate mare de legume, fasole, fructe, nuci, cereale integrale și ulei de măsline.

Planul urmărește un ciclu de trei zile diferite: trei zile de „post”, trei zile cu o alimentație moderată și o zi de „sărbătoare”, în care poți consuma orice dorești, atât mâncare, cât și băuturi.

Pe parcursul întregului proces, ești încurajat să consumi o cantitate mare de legume de sezon, pește și pui, și să adopți un aport moderat de vin roșu. Dieta Muntelui Athos vizează schimbarea modului în care te raportezi la mâncare și la alimente, având ca scop aplicarea beneficiilor pentru sănătate ale regimului călugărilor într-un mod practic și adaptat stilului nostru de viață.

Zilele de post sunt dedicate alimentației exact ca a călugărilor de pe Muntele Athos, constând într-o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, recomandată de nutriționiști. Trei zile pe săptămână, de exemplu luni, miercuri și vineri, ar trebui să fie rezervate postului.

Alimente complet interzise

Sunt complet interzise:

Lactate – lapte, brânză, unt, iaurt, smântână

Carne – carne de vită, porc, produse din carne

Pește sau crustacee – creveți, calmari, produse din pește

ouă

Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte

Chips și alte gustări

Dulciuri, ciocolată și dulciuri

Zahăr și băuturi cu zahăr

Alcool

Uleiuri și grăsimi

Maioneza si sosuri grase pentru salata

Ce poți mânca

Nelimitat

Legume (cu excepția avocado și cartofi)

Fructe

Ceaiuri din plante

Apă

Condimente, ierburi și piper

Cu moderație

Cartofi

Paste

Cereale – orez, grâu bulgur, cușcuș, quinoa, orz, ovăz

Pâine – de preferință integrală

Biscuiți simpli, prăjituri de ovăz și grisine

Suc de fructe (nu mai mult de două pahare mici pe zi)

Avocado (nu mai mult de o jumătate de zi)

Leguminoase – mazăre, linte, fasole, fasole, fasole

Spray de măsline și măsline

Miere

Condimente și sosuri

Fructe uscate, nuci și semințe (nu mai mult de o mână pe zi)

Ceai și cafea (fără lapte sau zahăr)

Sare

3 zile de moderație

Zilele de moderație sunt mai variate decât zilele de post, dar dimensiunea porției este cheia. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate alimentației moderate, de exemplu marți, joi și duminică.

Sunt interzise

Carne roșie sau produse din carne – cârnați, burgeri, șuncă, slănină

Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte

Zahăr sau băuturi cu zahăr

Chips și alte gustări

Dulciuri și dulciuri

Prajituri, biscuiti, cornuri si produse de patiserie

Se pot mânca nelimitat:

Fructe

Legume (cu excepția avocado și cartofi)

Ceaiuri din plante/fructe

Apă

Condimente, ierburi și piper

Cereale – orez, cușcuș, abia, ovăz

Leguminoase – fasole și linte

Nuci si seminte

Pâine – de preferință integrală

Biscuiți, prăjituri de ovăz și grisine

Cartofi

Avocado

Sucuri de fructe

Măsline și ulei de măsline

Miere

Iaurt grecesc

Lapte semi-degresat sau degresat

Brânză (o bucată mică)

Cantitate mică de unt

Ouă

Fructe de mare

Pui

Alcool (de preferință vin roșu, și nu mai mult de 2 unități pe zi)

Fructe uscate și nuci

Sare

Ziua de sărbătoare

O dată pe săptămână, ai permisiunea de a face o pauză, ceea ce înseamnă că te poți răsfăța cu orice îți dorești. Este permis orice, de la carne roșie la alcool, atâta timp cât nu exagerezi. Ziua de sărbătoare este gândită pentru a elimina senzația de privare pe termen lung.

Această zi ajută, de asemenea, la reducerea sentimentelor de vinovăție, permițându-ți să te bucuri de mese alături de prieteni sau de petreceri, fără să te simți vinovat. O zi de sărbătoare pe săptămână ar putea fi, de exemplu, sâmbăta.

Meniu pentru o săptămână tipică

Luni (ziua postului)

Mic dejun: Măr înăbușit la cuptor, cu ovăz

Prânz: ardei prăjit, spanac și salată de portocale

Cina: Supa de dovlecei

Marți (Ziua Moderării)

Mic dejun: omletă cu pâine prăjită de secară

Pranz: Supa de coriandru si nuca de cocos

Cina: Pește la cuptor cu pătrunjel și ceapă

Desert: Salată de fructe cu ananas, fructe de pădure și mentă

Salata de fasole alba cu ceapa de primavară și pătrunjel

Miercuri (ziua postului)

Mic dejun: piersici la gratar

Prânz: supă marocană de morcovi și năut

Cina: Chilli cu fasole neagră

Joi (Ziua Moderației)

Mic dejun: iaurt grecesc cu granola si fructe

Prânz: Salată de macrou cu roșii cherry și fasole

Cina: pui asiatic poșat cu fasole verde

Desert: Pepene galben cu apă de trandafiri

Un tajin de legume cu morcovi, roșii și năut

Vineri (ziua postului)

Mic dejun: Muesli cu suc de fructe

Prânz: Salată de fasole albă cu ceapă și pătrunjel

Cină: Tajine de legume cu morcov, roșii tocate și năut

Sâmbătă (Ziua Sărbătorii)

În această zi, ar trebui să vă relaxați planul de dietă și să mâncați tipurile de alimente pe care le-ați mâncat înainte de a începe. Acesta este momentul perfect pentru mese, pentru coacere sau pentru a vă răsfăța cu dulciurile pe care le iubiți, amintiți-vă doar obiectivele și încercați să vă distrați fără să treceți peste bord.

Duminică (Ziua Moderării)

Mic dejun: Clatite cu banane

Prânz: Supă de pui cu morcov, cartofi dulci și țelină

Cina: Spaghete cu praz și dovleac

Desert: înghețata de banane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *