Descoperire arheologică monumentală: Relicvă care îl înfățișează pe Moise primind cele 10 porunci, dar și pe Iisus înălțându-Se – VIDEO

Spread the love

Arheologii au dezgropat o relicvă religioasă „semnificativă” care îl înfățișează pe Moise primind cele 10 porunci, dar și pe Iisus Hristos înălțându-Se. Piesa, veche de peste 1500 de ani, aduce o nouă lumină asupra creștinismului acelor vremuri.

Arheologii au descoperit o relicvă religioasă „semnificativă” decorată cu motive creștine, ascunsă în interiorul unui altar de marmură al unei biserici timpurii excavate în Austria. Cutia de fildeș veche de 1.500 de ani înfățișează o scenă în care Moise primește cele 10 porunci de la Dumnezeu pe Muntele Sinai, așa cum este descris în Vechiul Testament, alături de imagini cu sfinți și cu înălțarea lui Iisus Hristos. Cutia de formă circulară este considerată o descoperire semnificativă de către arheologi datorită faptului că obiectele sacre ale creștinismului timpuriu sunt extrem de rare – credința are o vechime de aproximativ 2.000 de ani.

Cercetătorii au menționat că doar 40 de astfel de descoperiri au fost făcute în întreaga lume, ultima fiind găsită în timpul unor săpături în urmă cu aproximativ 100 de ani. „Știm că acest lucru se întâmplă o singură dată în viața de om de știință a unui arheolog“, a declarat Gerald Grabherr, arheolog principal.

Împăratul roman Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism, emițând Edictul de la Milano în 313 d.Hr. care a legalizat religia și a promovat toleranța față de faptă. Apoi, în 380 d.Hr., împăratul Teodosie a emis Edictul de la Tesalonic, care a făcut din creștinism religia oficială a Imperiului Roman.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Innsbruck, care excavau o biserică paleocreștină care se afla pe vremuri pe Burgbichl, în municipalitatea Irschen din sudul Austriei. Regiunea a aparținut cândva Imperiului Roman, iar biserica a fost probabil un sanctuar păgân înainte de legea împăratului, în urmă cu peste 1.600 de ani. Echipa a descoperit o piatră de sigiliu într-o depresiune asemănătoare unei gropi, în locul în care se afla odinioară un altar și, după ce a îndepărtat-o, a scos cutia de marmură albă. Artefactul a fost găsit rupt în bucăți, dar cândva forma un cerc pur, modelat cu metal ca „lipici” și lemn folosit ca închizătoare.

Obiectul era cea mai sfântă parte a bisericii și ar fi trebuit să fie luat înainte ca aceasta să fie abandonată, lăsând experții să se întrebe de ce a rămas printre ruine. Biserica avea aproximativ 60 de metri lungime și un prag de marmură la intrare. La sud și la vest se aflau înmormântări – echipa a descoperit rămășițe ale unor oameni care au trăit cândva în regiune și despre care cred că erau din „clasa socială superioară“.

O altă scenă ar putea fi imaginea lui Iisus înviind din camera mortuară după crucificare. „Capul este întors într-o direcție diferită și, cu această reprezentare, îl putem prinde pe [Dumnezeu] înmânându-i legea lui Moise“, a declarat Dr. Barbara Kainrath, care este implicată în cercetare.

O a doua scenă pe care o putem aborda bine este figura care este trasă din nou în sus de o mână care iese din nor, care este din nou mâna lui Dumnezeu. Și aici avem de-a face cu o înălțare. În plus față de mâna lui Dumnezeu, aici este prezentată și o echipă de cai. Încă se pot vedea doi cai și o roată de la căruță. Biblia include mai multe pasaje cu doi cai, inclusiv Apocalipsa 19:11 care spune „am văzut cerul deschis și înaintea mea era un cal alb, al cărui călăreț se numește Credincios și Adevărat”. Cartea Exodului vorbește, de asemenea, despre egiptenii care călăreau cai și care în timp ce îi urmăreau pe Moise și pe israeliți. A doua Carte a Regilor spune: „În timp ce continuau să meargă și să vorbească, un car de foc și cai de foc i-au despărțit pe cei doi, iar Ilie s-a înălțat în cer într-un vârtej de vânt.

Ilie a fost un profet cunoscut în Biblie ca salvând religia lui Yahweh de la a fi coruptă de cultul naturii lui Baal, o ființă comparabilă care era venerată în același timp în Ierusalim.

Echipa a observat că, deși cutia a fost găsită în sudul Austriei, este puțin probabil să fi fost făcută acolo din cauza lipsei materialelor necesare în regiune. Așadar, „pyx-ul sau cutia de fildeș este cu siguranță un produs care nu a fost fabricat în Irschen“, a declarat un cercetător într-un material video. „Din cauza calității manoperei și a măiestriei meșteșugarilor, se poate fi sigur că aceștia se aflau într-un mare centru urban – acel sau acei meșteșugari. Cutia de formă circulară a fost confecționată și cu metal ca ‘lipici’ pentru fildeș și lemn folosit ca închizătoare. Așa că presupunem că o zonă între Alexandria, Ravenna sau – cea mai apropiată – Aquileia ar fi imaginabilă”.

Cutia a fost găsită în mai multe bucăți, ceea ce sugerează că s-ar fi putut sparge înainte de a fi pusă în cutia mare de marmură care a fost găsită sub altarul bisericii antice. „Fie pyx-ul se afla deja într-o stare distrusă, ruptă, în cubul de marmură, fie cineva a umblat la el“, a declarat Dr. Ulrike Tochterle. „Probabil că cineva a încercat să îndepărteze relicva. Este foarte vizibil faptul că lipseau părți, din accesorii, de exemplu, și, de asemenea, părți din relieful de pe peretele exterior“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *