Descoperire arheologică de senzație în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”: Un sicriu de zinc!
Cercetările arheologice desfășurate de echipa Muzeului Municipiului București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” au dus la descoperirea unui sicriu de zinc.
„Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea. Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in sit și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate”, precizează Muzeul Municipiului București, pe pagina de Facebook a instituției.
Potrivit Muzeului Municipiului București, sicriul a fost extras intact și consolidat pentru a asigura rezistența în timpul transportului către Laboratorul de Restaurare al Muzeului Olteniei din Craiova.
„Odată ajuns la Craiova, restauratorii de acolo, în frunte cu dl. Leonard Ionescu, au luat toate măsurile necesare pentru securizarea obiectului și eliminarea oricăror pericole biologice prin expunerea la tratamente fizice și chimice”, precizează Muzeul Municipiului București.
Situată în apropiere de Piața Victoriei, Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni este singura clădire care a supraviețuit din complexul vast de construcții ridicat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către domnitorul Nicolae Mavrogheni. Acest complex includea, pe lângă biserică, un cimitir, chiliile călugărilor, trei mori de vânt, reședința de vară a domnitorului și visteria apelor care alimenta casele boierești de pe Podul Mogoșoaiei (astăzi Calea Victoriei).
În ultimii ani, cercetările arheologice desfășurate de specialiștii Muzeului Municipiului București la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni au dus la descoperiri remarcabile, inclusiv morminte ale unor copii din familii înstărite și un segment dintr-o conductă de apă din perioada fanariotă.