Descoperire arheologică: Biserică pierdută, pe locul unei mănăstiri de secol XIV
Rămășițele bine conservate ale unei biserici pierdute despre care se crede că făcea parte dintr-o mănăstire medievală au fost descoperite de arheologi în Veliko Târnovo, Bulgaria. Se crede că structura datează încă din timpul domniei țarului Ivan Alexander, în secolul al XIV-lea, potrivit unor surse istorice. Țarul a domnit asupra celui de-al Doilea Imperiu Bulgar între 1331 și 1371. La apogeul puterii sale, în timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, orașul a fost considerat drept capitală și a fost un centru important pentru politică, economie și cultură.
Imperiul a rămas puternic în Balcani până la mijlocul secolului al XIII-lea, până când a fost cucerit de Imperiul Otoman la începutul secolului al XV-lea. Biserica pierdută anterior a fost dezgropată în timpul săpăturilor ca fiind unul dintre exemplele „rafinate” de arhitectură din Târnovo din acea vreme, atât în ceea ce privește construcția, cât și detaliile arhitecturale, precum picturile murale și decorul. Zidurile ar fi fost construite cu blocuri de piatră și cărămizi tăiate cu precizie, pe baza a ceea ce a fost identificat. Una dintre secțiuni, găsită pe latura de nord a bisericii, ar fi avut un tavan boltit cu arce susținute de coloane de piatră.
După examinarea vestigiilor și a unui document medieval din acea perioadă, cercetătorii au descoperit că biserica ar fi fost templul principal al mănăstirii. Documentul atestă, de asemenea, viața unui cleric și pustnic bulgar de rang înalt, Sfântul Teodosie de Târnovo, care a trăit în acea perioadă.
Deși despre mănăstire se vorbește în surse din secolul al XIV-lea, locația sa nu a fost stabilită până acum. Săpăturile viitoare ar putea scoate la iveală întreaga structură, precum și alte posibile clădiri de pe sit. Mormântul Sfântului Teodosie ar putea exista, de asemenea, pe acest teren. Printre artefactele găsite la fața locului se numără o cruce de bronz, o lingură și o fiolă de împărtășanie și un mic flacon de unguent.