De ce se trag clopotele când moare cineva. Părintele Calistrat: „Să luăm aminte!”

Spread the love

O înmormântare presupune diverse tradiții și obiceiuri încă din cele mai vechi timpuri. Printre acestea se numără și trasul clopotelor la biserică. Multe persoane se întreabă ce înseamnă, de fapt, acest lucru. Părintele Calistrat a explicat de ce se trag, de fapt, clopotele la biserică atunci când cineva moare. Duhovnicul a menționat și alte situații în care se practică acest obicei. O înmormântare presupune diverse tradiții și obiceiuri încă din cele mai vechi timpuri. Printre acestea se numără și trasul clopotelor la biserică. Multe persoane se întreabă ce înseamnă, de fapt, acest lucru. Părintele Calistrat a explicat, în cadrul emisiunii BZI Live, care este semnificația acestui obicei atunci când moare cineva. Duhovnicul a mai spus care sunt originile acestei tradiții.

Din moment ce biserica reprezintă cerul pe pământ, clopotele semnifică „glasul arhanghelului”, după cum a explicat părintele: „Păi avem două semne. Trebuie să știm așa: Biserica este considerată cerul pe pământ. Glasul clopotelor este considerat glasul arhanghelului. Este acel cuvânt din Vechea Scriptură al Vechiului Testament unde scrie că atunci când Satana s-a răzvrătit în ceruri și a vrut să pună tronul de miază-noapte să fie deasupra lui Dumnezeu, cel ce-a oprit căderea îngerilor care se transformau în draci ca puzderia, pentru că ascultau de sfatul lui Lucifer și nu de glasul lui Dumnezeu, el a spus așa: Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte. Cei ce-au întors fața lui Dumnezeu s-au făcut îngeri, cei care nu s-au mai uitat la Dumnezeu au rămas în veci diavoli”, a explicat părintele Calistrat în cadrul emisiunii.

În plus, atunci când mortul este ținut în casă, la priveghi, clopotul trebuie să fie tras de trei ori dimineața, la prânz și seara: „La înmormântare este semn că cerul plânge pentru cel ce-a plecat și îl așteaptă în împărăția lui Dumnezeu. De aceea când mortul este ținut în casă trei zile se bate clopotul dimineața, la prânz și seara, în trei stări scurte. De obicei, cât ține rugăciunea Tatăl Nostru sau Psalmul 50, în semn că a fost un fiu al biserici”, a mai spus părintele.

Totodată, părintele a mai explicat că sunt și alte situații în care se trag clopotele la biserică. De exemplu, atunci când clopotul bate de Liturghie, acest lucru reprezintă “semnul arhanghelului că prezența lui Dumnezeu e între oameni”. Astfel, atunci când aud clopotul, oamenii își fac cruce.

„Și clopotul de bate la Dumnezeiasca Liturghie, la privegherea de seară, la vecernie și se mai bate la nenorociri. Alarmă – când se bate într-o singură doagă, alarmă generală sau adunare generală când se bat toate odată într-o singură doagă, sau când e foc, inundație sau o calamitate”, a mai spus duhovnicul.

Părintele Calistrat aruncă bomba! De ce nu știu oamenii data la care vor muri. Chiar dacă moartea este privită ca fiind un subiect tabu, preoții și psihologii încurajează discuțiile pe această temă pentru ca oamenii să fie pregătiți din punct de vedere psihic și emoțional de acest moment. De regulă nimeni nu cunoaște cu exactitate data la care va avea loc acest eveniment însă, sunt și oameni care știu și presimt că vor muri cu doar câteva zile înainte de a se întâmpla și încearcă să își pună în ordine lucrurile în zilele care le-au mai rămas. Aceste cazuri le-au ridicat foarte multe semne de întrebare oamenilor de-a lungul timpului, însă părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni a elucidat acest mister.

„Ar trebui să patinăm ușor în ideile Sfintei Scripturi, pentru că de aici vom încerca să atingem și paterical, și oarecum teologic, ideea. În primul rând, ce este moartea? Este prima definiție pe care trebuie să o știe toți creștinii. Este despărțirea sufletului de trup și începerea vieții transcendentale, adică dincolo de trup, sau viața cea veșnică. (…) Unde întâlnim pentru prima dată terminul sau ideea de moarte? O întâlnim exact în Grădina Raiului, unde este Izvorul Vieții. Foarte interesant, să fii profesorul unui elev, acela era Adam, respectiv Eva, care primesc de la Dumnezeu o învățătură simplă și curată: orice luați din grădina aceasta, consumați, gustați, spre știința voastră, trebuie să mai știți un lucru. Dumnezeu are o măsură. A binelui, pe care nu o puteți cunoaște până când nu vi se descoperă, noi mergem în taina dumnezeirii prin revelație, prin mistică, prin răpire (…)”, a explicat părintele Calistrat Chifan.

Studiile arată că în fiecare an peste 56 de milioane de oameni mor și că foarte puțini presimt când se apropie ceasul morții.

Există etape ale morții, iar atunci când acestea sunt recunoscute și acceptate, se deschide ușa pentru pace și grație. Cineva poate fi «pe moarte» pe parcursul a atâtea zile, săptămâni, chiar luni. Totuși, pe măsură ce intră în ultimele zile, încep schimbări identificabile. Oamenii experimentează adesea viziuni. Adesea, li se pare că vorbesc cu cei dragi care au murit înaintea lor. Aceștia pot sta lângă pat sau pot sta pe un scaun din apropiere – dar persoana muribundă îi vede și îi aude clar. Este important de reținut, aceasta nu este o halucinație. Halucinațiile provoacă suferință și teamă. Viziunea este în general pașnică și liniștitoare… De asemenea, s-ar putea să observați că individul muribund se uită în sus și în colțul din dreapta al camerei – din nou, un semn al viziunii”, a declarat Niki Yarnot, MSW, LASW, coach de carieră și de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *