Consiliul de Combatere a Discriminării a dat amenzi la expoziția în care a fost expusă o lucrare cu Iisus în boxeri printre „zombi”
Colegiul director al Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) a decis să sancționeze prin amendă contravențională de 5.000 de lei Muzeul Municipiului București, Fundația Centrul Cultural Art Society și pe curatoarea britanică Ruth Hibbard, pentru expoziția Nymphs & Zombies, organizată de Art Safari în vara anului trecut la Palatul Dacia-România, informează scena9.ro. De asemenea, artistul Paul Baraka a primit un avertisment din partea CNCD pentru lucrările sale care au fost expuse, printre care o instalație în care Iisus este răstignit în boxeri și poartă coarne de cerb, și o lucrare în ulei pe pânză în care sunt folosite elemente din icoana cu Fecioara Maria și Pruncul.
Lucrările au fost descrise de către Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, în termeni precum „obscenitate”, „batjocorire”, „blasfemie”, „sacrilegiu”.
Membrii CNCD spun că au primit șapte sesizări în privința expoziției sancționate, una de la Biserica Ortodoxă Română și șase de la persoane fizice.
Directorul CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, spune că în urma mai multor ședințe de deliberări s-a ajuns la concluzia că în cazul analizat s-a depășit limita libertății de exprimare, pentru că expoziția a aducs atingere sentimentelor religioase ale unei părți importante a populației din România și că prezintă simboluri religioase într-un mod neadecvat.
Decizia a fost luată consultând jurisprudență națională și internațională în ce privește dreptul la demnitate personală, libertatea de exprimare, relațiile dintre stat și culte și drepturile de autor. Votul final a fost de 9 la 2 în favoarea deciziei.
În luarea deciziei, CNCD a folosit și propria jurisprudență, citând cazul din 2019 în care Asociația Pride Romania a fost amendată cu 2.000 de lei pentru un spectacol de teatru în care actori îmbrăcați în haine preoțești au mâncat slănină cu ceapă pe o icoană cu Iisus Hristos. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut constatarea CNCD de depășire a libertății de exprimare. De asemenea a fost luată în considerare și jurisprudența CEDO, în cazuri precum Müller contra Elveția sau Otto-Preminger-Institut contra Austria, unde tribunalul internațional a decis că sancțiunile în cazurile respective nu au constituit o încălcare a libertății de exprimare.
În cazul Müller contra Elveția, zece artiști au fost amendați pentru picturi cu sex oral, sodomie și zoofilie expuse în fostul Seminar Diecezan din Fribourg, iar în cazul Otto-Preminger-Institut contra Austria, autoritățile au confiscat și au interzis difuzarea unui film la cererea Bisericii Romano-Catolice pentru că ar fi denigrat doctrina religioasă conform Codului Penal.