Conferință la Sibiu a duhovnicului Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” de la Essex, Zaharia Zaharou: „Dacă omul este așa cum a fost Hristos, Tatăl îl primește ca fiu al Său, ca moștenitor al tuturor bunătăților Sale”

Spread the love

În seara duminicii Tuturor Sfinților, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu a poposit Părintele Arhim. Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul de la Essex (Marea Britanie). Acesta a susținut, la invitația și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, conferința cu tema: Hristos- doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Textul conferinței în limba română a fost citit de către Părintele Lect.Dr. Petru Pantiș, de la Facultatea de Teologia Andrei Șaguna din Sibiu, în acest text fiind subliniat de către părintele Zaharia că: „Fără îndoială, trăim într-o epocă măreață din punct de vedere al progresului științific și al prosperității materiale pe care o oferă, dar și una înfricoșătoare din punct de vedere al provocărilor ei, al suferințelor și bolilor la care este supus omul. La nivel mondial, o criză ia locul alteia. În fiecare zi constatăm cu tristețe că „omenirea bolește de nevindecat”. Însă „boala ei de moarte” nu se limitează doar la planul fizic, trupesc. Nu este vorba doar de boli incurabile și de pandemii. Boala este mai cu seamă de natură duhovnicească. (…)Domnul Iisus l-a îndreptățit și pe om înaintea lui Dumnezeu, pentru că a descoperit în Persoana Sa adevăratul om pe care Dumnezeu l-a avut în minte atunci când l-a zidit pe Adam. El a arătat în propriul Său trup că este cu putință ca cel plămădit din lut să ducă o viață fără de păcat. Domnul a păzit „fără pată, fără vină” porunca mai presus de fire a Tatălui ceresc pentru mântuirea întregii lumi. Prin urmare, dacă omul este așa cum a fost Hristos, Tatăl îl primește ca fiu al Său după har, ca moștenitor al tuturor bunătăților Sale și împreună-moștenitor cu Hristosul Său. El îi dă scaunul „de-a dreapta Sa în ceruri”. (…) Unii oameni, de pildă, sunt zdrobiți atunci când medicul îi anunță că suferă de o boală fără leac și cad în deznădejde. Alții, însă, cu ochii curățiți ai sufletului, deslușesc în spatele încercării mâna iubitoare a lui Dumnezeu și se predau cu recunoștință proniei Sale atotînțelepte, aducând neîncetat mulțumire și binecuvântând preasfântul Său Nume. Ei socotesc că timpul vieții care le-a mai rămas este vremea bunătății dumnezeiești, ce le-a fost dată spre a se pregăti pentru marea întâlnire cu Începătorul și Plinitorul credinței lor, cu Atotputernicul Iisus. De nenumărate ori am întâlnit oameni care, îmbrățișând această atitudine, au primit la sfârșitul vieții lor harul sfințirii, iar sufletele lor au zburat nestingherite spre cer. Ceasul morții lor nu a fost clipa cumplită a pierzaniei, ci începutul plin de slavă al unei noi vieți cu Hristos.

Într-adevăr, Dumnezeu are o singură voie – „ca toți să se mântuiască”. El nu îngăduie suferințele pentru a-i nimici sau pedepsi pe slujitorii Săi, ci din dorința de a le dărui „cu bogăție intrarea în [binecuvântata] Lui Împărăție”.

În continuare, Părintele Zaharia a răspuns întrebărilor celor care au umplut Catedrala din Sibiu pentru a asculta cuvintele pline de Duh ale ucenicului Sf. Sofronie Saharov.

În încheierea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre binecuvântarea unei asemenea zile, ca în Catedrala din Sibiu să fie susținută o asemenea conferință și și-a exprimat nădejdea că aceste întâlniri vor continua, mulțumindu-i invitatului pentru prezență și pentru fermitatea părerilor ancorate în Sfânta Scriptură și în scrierile Părinților Bisericii, precum și în vasta experiență duhovnicească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *