CFR Călători suplimentează trenurile pentru pelerinii de la Iași. Se anunță peste 300.000 de credincioși la moaștele Sfintei Parascheva
Compania feroviară națională a decis suplimentarea trenurilor spre Iași, cu ocazia pelerinajului la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Se așteaptă ca peste 300.000 de pelerini să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași. CFR Călători anunță suplimentarea garniturilor care duc spre Iași, în contextul pelerinajului național la racla unde se află moaștele Sfintei Paracheva, deținută de Catedrala Mitropolitană din Iași. Capacitatea de transport a celor mai solicitate trenuri spre și dinspre Moldova din această perioadă va fi suplimentată cu vagoane.
Compania feroviară de stat a anunțat că trenurile spre Iași circulă suplimentate cu vagoane încă de vineri, 7 octombrie 2023, iar pentru vârful de trafic, estimat între 12 și 15 octombrie 2023, se va pune la dispoziția publicului călător întreaga capacitate de transport, tehnic disponibilă, pentru asigurarea mobilității călătorilor între marile orașe din țară și Iași. De asemenea, vor circula suplimentar următoarele trenuri:
- în perioada 11/12-14/15 octombrie 2023, va circula trenul IR 1653/ IR 1968 Bucureşti Nord (plecare 22:35) – Paşcani – Vatra Dornei Băi h (sosire 07:20), cu vagoane directe către Iași (sosire 04:58);
- în perioada 12-15 octombrie 2023, va circula trenul IR 1754/ IR 1969 Suceava Nord (plecare 12:46) – Paşcani – Bucureşti Nord (sosire 18:53), cu vagoane directe de la Iaşi (plecare 12:27).
Pentru evitarea supraaglomerării la anumite trenuri sau pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute generate de epuizarea locurilor, pasagerii sunt sfătuiți să folosească toate trenurile CFR Călători din graficul unei zile de circulație. De asemenea, oamenii își pot achiziționa bilete și online, pentru a scăpa de cozile care se formează la casele de bilete din gări.
La data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă, dar și alte biserici de rit oriental, o venerează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Considerată și ocrotitoare a Moldovei, sute de mii de credincioși aleg ca în această perioadă să meargă în pelerinaj la Iași pentru a se ruga la moaștele sale sfinte. Nu puține sunt minunile pe care Sfânta Parascheva le-a săvârșit.
În data de 13 iunie 1641, Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost asezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, din Iași. în noaptea de 26 decembrie 1888, o lumânare dintr-un sfeșnic a aprins întregul paraclis în care se aflau cinstitele Moaște. Focul a topit racla de argint, în care era așezat trupul Cuvioasei, însă nu a atins deloc Moaștele. În anul 1889, Sfintele Moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se află și astăzi. Prin anii 1950-1954, tot crescând numărul pelerinilor veniți la Moaștele Cuvioasei Parascheva, comuniștii au hotărât să îngroape în ascuns trupul acesteia. În dimineața în care cei delegași cu această sarcină au început să sape o groapă, într-un cimitir din apropiere, cerul s-a întunecat deodată, un vânt năprasnic a început să bată, iar o ploaie torențială cu grindină, tunete și fulgere a cuprins locul. Speriați, oamenii au alergat la Catedrală, pentru a cere ajutorul Cuvioasei și mila lui Dumnezeu. După ce au tras clopotele, credincioșii au săvârșit Acatistul și Paraclisul sfintei, precum și alte rugăciuni către Maica Domnului. Imediat după aceste rugăciuni, furtuna s-a potolit, iar cerul s-a luminat.