Cercetătorii din mediul academic bulgar, interesați de pictura Mănăstirii Polovragi
O teză de doctorat despre pictura murală a mănăstirii gorjene Polovragi a fost susținută joi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Veliko Târnovo, Bulgaria. Teza, intitulată „Picturile murale din Biserica Adormirii Maicii Domnului a Mănăstirii Polovragi (Oltenia, România)”, a fost scrisă de Adrian Gabriel Bănică, Asistent Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova, sub coordonarea științifică a prof. dr. Mariyan Stoyadinov.
Lucrarea explorează influențele stilistice și iconografice aduse picturii mănăstirii oltene de pictori bisericești din diferite regiuni balcanice, având în vedere migrațiile artistice din istoria acestei regiuni. Obiectivele studiului au inclus documentarea istorică a mănăstirii, analiza programului iconografic și realizarea unei scheme detaliate a frescelor din altar, cupolă, abside, naos și pronaos.
Autorul a analizat două perioade-cheie: de la fondarea mănăstirii în secolul al XVI-lea și până la declinul său din secolul al XVII-lea, respectiv de la restaurarea ei în 1693 și până în prezent. Studiul evidențiază locul Mănăstirii Polovragi în contextul mai larg al artei brâncovenești și al influențelor culturale din epocă.
Susținerea publică a tezei a avut loc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Sf. Chiril și Metodie” din Veliko Târnovo. Comisia a fost formată din doi profesori de la aceeași universitate – prof. dr. Krasimir Enchev Rusev și prof. dr. Marieta Ivanova Konova, doi profesori de la Universitatea „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia – prof. dr. Stefan Kirilov Altakov și prof. dr. Laura Ivanova Dimitrova, cărora li s-a alăturat prof. dr. Dimitar Ivanov Dobrevski de la Academia Națională de Arte a Bulgariei.
În urma susținerii referatelor și a sesiunii de întrebări, membrii comisiei i-au conferit candidatului calificativul „Foarte bine” și titlul științific de doctor în domeniul Studii de Artă și Arte Vizuale – Artă Sacră. Mănăstirea Polovragi a fost întemeiată în jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul și Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona, menționați într-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr.