Centrul județean Ilfov pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale: „Mănăstirile din județ au o valoare națională, sunt monumente istorice”
Alexandrina Niță, directorul Centrului județean Ilfov pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, și George Grigore, șef Birou în aceeași instituție, au vorbit, la B1, despre mănăstirile din județul Ilfov, atracții turistice și monumente istorice ale României.
„Am avut un proiect deosebit de important pentru promovarea celor 7 mănăstiri din județul Ilfov. Avem 7 mănăstiri: Cernica, Pasărea, Samurcășești, Snagov, Căldărușani și Situaru, cele două, cele mai importante, care au restaurate printr-un proiect al Consiliul Județean Ilfov, un proiect european de finanțare. Și Mănăstirea Țigănești, care e o superbitate! A fost restaurată pictura în Mănăstirea Țigănești. Este excepțională, acolo emrg și mă rog. E foarte frumoasă!”, a declarat Alexandrina Niță.
„În afară de frumusețea lor arhitecturală și de simbolistică și tot ce pot însemna, 4 – 5 dintre ele au câte un muzeu specific care merită vizitat. La Căldătușani avem icoanele lui Nicolae Grigorescu. În celelalte avem alte lucruri legate de diverse personalități”, a declarat și George Grigore.
Alexandrina Niță a mai precizat că „e exploatată maxim latura turistică: „Vin foarte mulți turiști să le viziteze, mai ales Mănăstirea Snagov, care e recunoscută la nivel internațional pentru că se face legătura cu Vlad Țepeș, dar și Căldătușani și toate. De organizează excursii la toate mănăstirile. vin cu autocarele și le viziează. Ele sunt promovate pe toate căile de comunicare pentru că au o valoare națională, sunt monumente istorice”.