Catedrala Mântuirii Neamului va avea o icoană de peste 150 de metri pătrați, în turla principală

Spread the love

O icoană de peste 150 de metri pătrați, numită „Hristos Pantocrator”, va fi montată în turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului. Icoana are o greutate de 2.400 de kg, diametru 12 și 75 de metri circumferință, iar portretul măsoară 4.5 metri. Va face parte dintr-un set iconografic pe o suprafață de 150 de metri pătrați. Lucrările în vederea montării icoanei în turla principală a atedralei Mântuirii Neamului au început în prima zi a săptămânii. Pictura a fost realizată de Alina Codrescu, soția pictorului Daniel Codrescu, coordonatorul lucrărilor de pictură a Catedralei Naționale.

Săptămâna trecută am făcut premontajul icoanei Pantocrator. Am asamblat-o, am pus toate elementele cap la cap în așa fel încât să avem o imagine de ansamblu cu icoana pe care urmează să o montăm, inclusiv cu scrisul și curcubeul care se face în mod tradițional în jurul icoanei”, a declarat Daniel Codrescu pentru Trinitas TV.

Astăzi am început prima aplicare, primele bucăți din icoană le-am aplicat pe peretele propriu-zis și sperăm ca până la finalul săptămânii să avem icoana montată în întregime. A fost o lucrare provocatoare, meticuloasă, a fost o asceză în sine realizarea ei deoarece necesita foarte multă liniște, așezare. E un moment important, o cinste pentru orice artist de a realiza o astfel de icoană într-o viață”, a spus coordonatorul lucrărilor de pictură.

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie finalizată în 2025. Are o înălțime de 120 de metri și va avea opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. De asemenea, are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă.

În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de de nume ale eroilor români cunoscuţi, alături de fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *