Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail: Când au fost martirizați, a avut loc un cutremur, pământul s-a deschis și a luat trupurile lor din fața păgânilor spre a nu fi arse
În această zi, sunt prăznuiţi Sfinții Manuil, Savel și Ismail. Acatistul celor trei sfinţi, dacă este citit azi, are puterea de a te întări în faţa necazurilor. Sfintii Manuil, Savel si Ismail au fost trei frati persani, nascuti din tata pagan si mama crestina. Mama sa i-a botezat in credinta crestina. Acesti frati erau ofiteri la curtea imparatului persan. Ei au fost trimisi de imparat catre Iulian Apostatul (361-363) spre a negocia si consfinti un tratat de pace intre imperiul persan si cel roman. In acea vreme, avea loc un festival pagan la Calcedon, motiv pentru care imparatul Iulian Apostatul aducea impreuna cu nobilii sai jertfe idolilor. Cei trei frati au lipsit de la acest festival, declarand ca sunt crestini si ca nu jertfesc idolilor.
In urma acestei marturisiri, Sfintii Manuil, Savel si Ismail au fost aruncati in temnita si apoi supusi la multe chinuri. In timp ce erau torturati, multumeau lui Dumnezeu pentru chinurile lor: „Iisuse preadulce, scumpe ne sunt noua aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tau!”. Dupa aceasta rugaciune, un inger s-a pogorat din cer si a luat durerea lor.
Imparatul Iulian Apostatul, vazand ca acestia nu slujesc idolilor, a poruncit sa fie executati prin taierea capului, iar trupurile lor sa fie arse. In momentul in care au fost omorati, a avut loc un cutremur in urma caruia pamantul s-a deschis si a luat trupurile mucenicilor din fata paganilor spre a nu fi arse. Mai tarziu, pamantul a scos la iveala trupurile mucenicilor, pe care crestinii le-au luat si ingropat cu cinste.
Sărbători religioase 17 iunie 2023
Ortodoxe: Sfinții Manuil, Savel și Ismail
Greco-catolice: Sf. m. Manuel, Sabel și Ismael
Romano-catolice: Ss. Nicandru şi Marcian, m.
Calendar ortodox 17 iunie 2023. Cine au fost Sfinții Manuil, Savel și Ismail
Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați persani, născuți din tată păgân și mama creștină, potrivit crestinortodox.ro. Mama lor i-a botezat în credință creștină. Cei trei frați erau ofițeri la curtea împăratului persan. Ei au fost trimiși de împărat către Iulian Apostatul (361-363) ca să încheie un tratat de pace între imperiul persan și cel roman. În acea perioadă, avea loc un festival păgân la Calcedon, motiv pentru care împăratul Iulian Apostatul aducea împreună cu nobilii săi jertfe idolilor. Însă cei trei frați refuză să participe la această sărbătoare, declarându-şi credinţa în Hristos. În urma acestei mărturisiri, cei trei sfinţi au fost aruncați în temniță și apoi supuși la multe chinuri. Dar în timp ce erau torturați, nu se plângeau, ci Îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru chinurile lor. În urma rugăciunilor lor, un înger s-a pogorât asupra lor şi le-a luat durerea.
Împăratul Iulian Apostatul, văzând că aceștia nu slujesc idolilor, a poruncit să fie decapitați, iar trupurile lor să fie arse. În momentul în care au fost omorâți, a avut loc un cutremur puternic în urma căruia pământul s-a deschis și a înghițit trupurile mucenicilor din față ucigaşilor pentru a nu fi arse. Mai târziu, pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, pe care creștinii le-au îngropat cu cinste.
Rugăciune către Sfinții Manuil, Savel și Ismail se spune la vreme de război
Deschide-voi gura mea și se va umplea de Duh și cuvânt voi răspunde Împărătesei Maicii și mă voi arăta luminat prăznuind și voi cânta minunile ei bucurându-mă. Apărători Preasfintei Treimi cu un cuget v-ați arătat închinător Acesteia, preafericiților și stați înaintea scaunului Treimii, ajutători calzi ai celor ce aleargă la voi.
Ducându-vă la închisoare, purtătorilor de biruință, frați după trup, cu bucurie împreună ați cântat Împăratului a toate, zicând din toată inima: veniți să strigăm Atotțiitorului Dumnezeu.
Savel de-a pururea pomenitul și Ismail minunatul, după vrednicie să fie cinstiți împreună cu înțeleptul Manuil; că au răbdat multe și de multe feluri chinuri și moarte, preamăriții.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Moartea și stricăciunea tu o ai pierdut, întru tot cântată Născătoare de Dumnezeu, născând pe Hristos, Izvorul nestricăciunii, înfrumusețând cu nemurire și cu har firea omenească, Ceea ce ești Preanevinovată.