Sfântul ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei: A demonstrat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu
Anual, pe 9 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Chiril, Episcopul Alexandriei. Sfântul Chiril este unul dintre cei mai importanţi Părinți ai Bisericii, el reuşind să pună capăt unei controverse semnificative privind învățătura de credință.
Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370 şi a fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. A fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, la 4 zile de la moartea unchiului său, scrie crestinortodox.ro. Sfântul Chiril a avut un rol semnificativ în lămurirea unei controverse teologice legate de persoana Mântuitorului Hristos. Mai exact, el a combătut învățătură lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria. Această învățătură contrară Sfintei Scripturi ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“.
Sfântul Chiril al Alexandriei a arătat, însă, că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”. Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaște în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.
Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice în anul 444.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Chiril, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.