Borșul de pește mânăstiresc: Rețeta măicuțelor de la Putna

Spread the love

Ai mâncat vreodată borș de pește? Este un preparat apreciat de români și în această perioadă este pe lista de mâncăruri pentru perioada Paștelui, atunci când sunt dezlegări la pește. Mâncarea tradițională este o opțiune perfectă pentru persoanele care, în duminica Floriilor, vor să-și uimească oaspeții. Mai mult decât atât, rețeta pe care v-o prezentăm astăzi este una preparată de măicuțele de la Mânăstirea Putna.

  • un crap de aprox. 1 kg
  • trei cepe
  • doi morcovi
  • trei roșii mari
  • țelină
  • păstârnac
  • 2-3 lămâi
  • ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
  • o legătură de leuștean
  • sare și piper

„Pentru acest borș, este foarte important să folosim și tacâmurile rămase după filetarea peștelui, pentru că acestea vor da un plus de gust”, a spus părintele Vasile. Peștele se curăță bine și se filetează. Tacâmurile rămase se pun într-o oală la fiert. Ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul se toacă mărunt, apoi se călesc într-o oală cu ulei de măsline. Se adaugă și un praf de sare și se amestecă bine.După ce legumele încep să se înmoaie, se adaugă apă cât să le acopere. Într-o altă oală, se pune apă și se aduce la fierbere, apoi se adaugă roșiile. Roșiile se fierb aproximativ un minut și jumătate, apoi se pun în apă rece, astfel încât coaja să se desprindă ușor”, a explicat părintele, potrivit Antena3.ro.

Peștele curățat se taie în bucăți potrivite și se condimentează cu sare și piper, iar în oala cu legume se adaugă apa în care au fiert tacâmurile de pește. Atenție, este foarte important să fie strecurată. După care se pun și bucățile de pește și se lasă la fiert. Apoi, după zece minute, se adaugă roșiile tocate, zeama de lămâie, puțin ulei de măsline, sare și piper, iar la final, se adaugă leuștean tocat mărunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *